Parenting

Ce faci după ce ai țipat la copil?

Ce faci după ce ai țipat la copil? - RevistaMargot.ro

Cu siguranţă ţi s-a întâmplat adesea să te înfurii şi să te răstești la copilul tău, iar apoi să îţi pară rău şi să nu știi cum să te comporți. Ca părinte nu ar trebui să îți pierzi cumpătul foarte des, ci să știi cum să gestionezi situația.

E greu să fii întotdeauna un părinte calm. Lipsa somnului, stresul cotidian te pot face să devii iritat şi nervos. Şi acest lucru e supărător pentru copil.

Studiile psihologilor arată că expunerea copilului de la o vârstă fragedă la crizele de furie ale părintelui nu e deloc benefică. Astfel, copilul va avea stima de sine scăzută, va fi introvertit, frustrat şi va socializa cu dificultate. De asemenea, un părinte nervos şi care ţipă, va avea un copil anxios, cu diverse probleme de comportament.

Nu știi cum să te comporți cu copilul după ce te-ai răstit la el? Iată câțiva pași care te vor ajuta în relația cu acesta

În primul rând, după ce ai avut un acces de furie şi ai țipat la copil, respiră adânc, calmează-te şi gândește-te la emoția trăită de copil. Dacă ai nevoie de timp pentru a te detensiona, fă o plimbare în aer liber. Fă câteva exerciții fizice, ascultă puţină muzică. Sau găsește-ţi o preocupare care să te relaxeze. Numai după ce te-ai calmat, explică-i copilului pe înțelesul lui ce s-a întâmplat, de ce te-ai comportat așa, ce ţi-a cauzat acea ieșire.

În al doilea rând e foarte important să reflectezi asupra situației văzută din prisma copilului. Ce a simțit el în acel moment, cum trece peste el. Odată vizualizate emoțiile copilului, încearcă să te reconectezi împreună cu acesta. Invită-l într-o altă încăpere, care să-i ofere siguranță şi confort. Poate nu vrea să îţi vorbească direct despre ce s-a întâmplat şi va dori să se joace pentru a-şi ascunde emoțiile. Acceptă acest lucru. Arată-i că-l înțelegi, că empatizezi cu ceea ce simte el şi lasă-l să găsească propriile lui soluții în rezolvarea problemei. Copiii sunt creativi şi de multe ori vin cu soluții ingenioase atunci când li se oferă ocazia.

O plimbare în parc cu bicicleta, pregătirea unui desert simplu împreună sau chiar joaca împreună sunt câteva modalități prin care te reconectezi cu copilul şi îi arăți că relația voastră este în continuare una cât se poate de puternică.

Tu ca părinte trebuie să conștientizezi faptul că cel mic nu se simte amenințat doar fizic în momentele când ai un acces de furie. Mai mult, el e îngrijorat şi de faptul ca relația dintre voi este în pericol. Dacă simți că nu reușești să te controlezi, să-ţi gestionezi furia în anumite situații, apelează cu încredere la un psiholog. Te va ajuta foarte mult în relația pe care o ai cu copilul tău.

Așadar, ajutați-l copilul să treacă cu brio peste posibile momente dificile şi încearcă pe cât posibil ca aceste situații să nu aibă loc frecvent.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.