Educație

Checklist pentru începerea grădiniţei

Checklist pentru începerea grădiniţei - RevistaMargot.ro

Începerea frecventării grădiniţei le dă părinţilor mari emoţii. Se poate spune că mami şi tati sunt chiar mai copleşiţi de acest moment decât prichindeii lor înscrişi la grupa mică.

În afară de emoţii, începerea grădiniţei presupune şi o serie de cumpărături pentru cel mic.

Lista cu necesarul pentru grădiniţă poate fi oarecum diferită de la o instituţie la alta. Există totuşi numeroase obiecte care se regăsesc în cerinţele majorităţii centrelor preşcolare de acest fel.

La grădiniţele de stat, de exemplu, după anunţarea numelor copiilor admişi în urma înscrierii, se organizează o şedinţă cu părinţii. Cu această ocazie, în afară de prezentarea grădiniţei, a programului, a regulilor etc., este comunicată şi lista lucrurilor necesare.

Dacă v-aţi înscris în această vară copilul la o grădiniţă, probabil că aţi fost deja invitaţi la o primă şedinţă cu părinţii. În cazul în care nu aţi putut participa sau nu aţi apucat să luaţi notiţe, vă oferim o listă cu cele mai frecvente lucruri de care ar putea fi nevoie.

Pe listă se află rechizite, obiecte vestimentare, articole de igienă şi documente medicale.

▪ RECHIZITE

La acest capitol există destul de multe variaţii. Lista de rechizite poate fi mai cuprinzătoare sau mai scurtă, de la un caz la altul.

În mare, copilul va avea nevoie de:

-Ghiozdănel

-Caiet de desen

-Coli albe de scris

-Hârtie colorată

-Cel puţin o carte de colorat

-Un set de creioane colorate

-Un set de carioci

-Acuarele

-Pensule

-Lipici

-Foarfecă

-Plastelină

-Jucării (de obicei o jucărie şi un joc)

-O mapă pentru lucrările copilului.

▪ ÎMBRĂCĂMINTE ŞI ÎNCĂLŢĂMINTE

Toate obiectele vestimentare destinate grădiniţei trebuie să fie comode şi uşor de îmbrăcat de către cel mic. Hăinuţele elegante nu sunt utile aici decât cu ocazia serbărilor sau a zilelor speciale.

Copilului îi vor fi necesare:

-Haine de interior (două rânduri) – în funcţie de sezon, se cer bluze cu mânecă scurtă sau lungă, pantaloni mai groşi ori mai subţiri, eventual un trening; nu se recomandă salopetele şi pantalonii cu bretele.

-Pijamale, dacă micuţul rămâne la program prelungit – de asemenea două rânduri, în caz că are loc vreun incident nedorit;

-Încălţăminte pentru interior cu talpă albă şi închidere cu scai;

-Săculeţ de haine sau un rucsac uşor, pentru păstrarea hainelor de schimb ale copilului – de obicei, dulăpiorul de haine este împărţit cu alt copil de sex diferit, tocmai pentru a preveni amestecarea pieselor vestimentare.

▪ ARTICOLE DE IGIENĂ

În privinţa articolelor de igienă, grădiniţele fie cer să se aducă de acasă anumite obiecte, fie percep o taxă periodică şi acestea sunt cumpărate la comun.

În orice caz, copilul va folosi la grădiniţă articole precum:

-Şerveţele umede

-Săpun lichid

-Prosop de hârtie

-Hârtie igienică.

Tot din motive de igienă, multe grădiniţe cer ca fiecare copil să aibă întotdeauna la el un recipient din care obişnuieşte să bea apă. Acesta este inscripţionat cu numele copilului pentru a nu fi folosit din greşeală de alt coleg.

▪ DOCUMENTE MEDICALE

Cu circa două-trei săptămâni înainte de începerea grădiniţei sunt necesare şi câteva drumuri la medicul de familie al copilului. Acesta trebuie să completeze anumite formulare primite de la reprezentanţii grădiniţei.

De regulă este vorba de:

-Aviz epidemiologic pentru intrarea în colectivitate

-Fişa de vaccinări a copilului

-Adeverinţă medicală pentru înscrierea în colectivitate

Majoritatea grădiniţelor solicită şi rezultatele recente ale unui exudat faringian şi ale unei probe coproparazitologice.

În această toamnă, grădiniţele îşi vor deschide porţile pe 10 septembrie. După cum ştiţi, vara trece foarte repede. Aşadar, pregătiţi din timp toate cele necesare, pentru ca micuţul vostru să se prezinte aşa cum trebuie în prima lui zi de grădiniţă.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.