Alimentație

Cum îți ajuți copilul să facă faţă alergiei alimentare

Cum îți ajuți copilul să facă faţă alergiei alimentare - RevistaMargot.ro

Milioane de copii suferă de alergii alimentare (la ouă, lapte, arahide, grâu, fructe, peşte, carne) cu simptomatologie fizică ce variază de la forme ușoare la forme severe. De regulă, copiii alergici prezintă simptome clasice de alergie şi provin din familii în care mai există cazuri similare.

Printre simptomele alergiilor alimentare se numără: diaree, constipație, crampe, vărsături, erupții apărute în jurul gurii, nasului, ochilor, mâncărimi ale pielii, greață, respirație îngreunată, înroșirea feţei, umflături la nivelul ochilor sau buzelor.

Reacțiile severe duc la şoc anafilactic dacă nu se intervine de urgenţă. Pe lângă acestea, alergiile alimentare la copii pot cauza şi reacții emoționale nefavorabile, cum ar fi teama, stresul şi anxietatea. Acestea afectează capacitatea copilului de a socializa, de a se integra într-un colectiv, de a coopera cu membrii familiei sau de a se implica în diverse activități.

Când afli că micuțul tău e alergic la un aliment, te panichezi şi primul lucru care îți trece prin cap este faptul că el nu va avea niciodată o viață normală. Însă, tu joci un rol important. Tu îl poți ajuta pe copil să facă faţă alergiei alimentare pe care o are, oferindu-i sprijin necondiționat acasă, gestionând împreună cu întreaga familie situația şi beneficiind şi de sprijinul din partea instituției școlare la care acesta este înscris.

Iată ce trebuie să faci şi cum îl poți ajuta pe copil să facă faţă alergiei alimentare:

– Atunci când medicul pediatru alergolog îţi diagnostichează copilul cu o anumită alergie alimentară, îi va lua ceva timp copilului până când se va obișnui cu schimbările ce vor avea loc în rutina lui.

Rămâi calmă şi discută cu el despre ce presupune alergia lui alimentară, punând accentul pe cât de important este să te simți bine. Copilul trebuie să înțeleagă că alergiile pot cauza neplăceri, dar, în același timp, sunt ușor de gestionat.

– Copilul cu alergie alimentară trebuie să cunoască un set de reguli pe care e necesar să-l înveți să le respecte atât acasă, cât şi la școală sau atunci când nu se află în compania ta.

Citirea etichetelor, verificarea ingredientelor unui produs, solicitarea de informații despre conținutul unor alimente, utilizarea unui autoinjector cu adrenalină, prescris de medic sunt principalele reguli de care trebuie să ţină cont atât copilul alergic, cât şi adultul în grija căruia se află.

– Învață-l cum să îşi cunoască simptomele unui atac alergic.

În compania colegilor sau a prietenilor, nu îşi poate da seama întotdeauna. Spune-i care sunt toate reacțiile pe care le poate avea, dacă atunci când nu ești în prezenţa lui, va consuma alimentul la care este alergic.

– Elaborează împreună cu copilul un plan despre cum să-şi gestioneze un atac alergic. Revizuiți-l şi actualizați-l constant.

Planul ajută copilul să rămână calm şi să minimalizeze riscul unei complicații. De exemplu, dacă după ce a gustat din prăjitura colegului, simte crampe şi stare de vomă, să meargă rapid la cabinetul medical şi să spună la ce aliment este alergic.

– Oferă-i copilului ajutor necondiționat. Acordă-ţi timp pentru a-ţi consolida atitudinea de a-l sprijini în a face faţă alergiei alimentare în orice moment.

Copilul are certitudinea că tu îl susții şi acest lucru îl face să treacă mai ușor peste faptul că el este alergic şi din această cauză în unele situații se simte într-un anume fel. Laudă-l pentru cum se descurcă în demersul lui de a face faţă alergiei alimentare.

De exemplu, spune-i: „Știu că te supără faptul că nu ai putut mânca tort la ziua colegei tale. Dar, sunt foarte mândră că ai participat la petrecere şi ai mâncat prăjitura ta specială. Faci o treabă minunată când stai departe de făină.”

– Anunță la şcoală despre alergia copilului tău şi cum trebuie acționat în cazul unui atac alergic.

– Alergia îl poate face pe copil să devină anxios, inhibat sau jenat, în special în relațiile cu colegii. Explică-i că totul este o provocare. Așa cum colegul lui trebuie să poarte ochelari, el trebuie să stea departe de alune.

– Ia în calcul şi vizita unui psiholog dacă observi copilul foarte îngrijorat din pricina alergiei.

Fii alături de puiul tău, ocrotește-l cum știi tu mai bine şi ajută-l să facă faţă cu brio alergiei alimentare.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.