Interviuri

Interviu cu Cristina Niculae – despre parenting și downshifting

Interviu cu Cristina Niculae - despre Parenting și downshifting - RevistaMargot.ro

Cristina Niculae este unul dintre organizatorii evenimentului Iarmarocul Zen, Iarmarocul Părinților și al Copiilor.

Ca multe alte mame, în perioada sarcinii, ea a realizat la finalul concediului de maternitate că nu se va mai putea întoarce la un job full-time și a simțit nevoia să se reprofileze.

Poate de aceea, întâlnirea sa cu Adelina Oane (fondatoarea Zen Mommy) și Andreea Ciocan a dus la înființarea unui ONG destinat nevoilor părinților, din dorința de a crea o comunitate după care tânjea în această perioadă a schimbărilor.

Cristina a acceptat să răspundă câtorva întrebări, puse de Revista Margot, despre „de-privatizarea” individului, adevăratele satisfacții ale vieții, comunitate și bunăstare emoțională.

Revista Margot: Cum ți-ai dat seama că nu vrei să te întorci la jobul pe care-l aveai înainte de a rămâne însărcinată, și anume de director financiar la o productivă firmă de tehnologie din zona de video advertising online, și vrei să te îndrepți spre alt domeniu?

Cristina: A fost destul de complicat pentru că sunt tipul acela de om căruia îi plac lucrurile previzibile. Îmi place să pot anticipa foarte bine ceea ce urmează, să pot evalua concret rezultatele. Sunt împotriva riscurilor asumate. Iar decizia de a mă reprofila a reprezentat o mare provocare pentru mine, a trebuit să-mi asum un risc, să mă arunc într-o mare de necunoscut.

Nu știu exact nici măcar în prezent care va fi finalitatea proiectului inițiat. Am o idee și ne-am stabilit niște obiective, dar nu putem prevedea nimic. Există teama că s-ar putea să nu funcționeze, tot timpul căutăm răspunsuri, avem foarte multe întrebări. Știm clar însă că vrem să oferim calitate în tot ceea ce întreprindem.

În iulie, anul trecut, după o lungă discuție cu fostul meu șef, care îmi este și amic, am decis că nu mă voi mai întoarce la fostul job, deși cumva nu am reușit să mă desprind complet de vechile mele atribuții. Asta pentru că dețin anumite cunoștințe administrativ-financiare care pot fi aplicate în orice domeniu și mă folosesc de acestea în continuare. Dar sunt încântată că am ieșit din fostul mediu de lucru și pot deveni partener al unor oameni care se bucură să le fiu alături.

Eu și cele două partenere ale mele suntem pe punctul de a finaliza înființarea unui ONG. Asocierea a venit tocmai din nevoia de a comunica cu alți părinți, de a avea un spațiu securizat unde să cauți sprijin și să poți împărtăși experiențe. Un loc unde să nu fii judecat.

Interviu cu Cristina Niculae - despre Parenting și downshifting - RevistaMargot.ro

Revista Margot: Cum v-ați cunoscut și ați decis să înființați acest proiect?

Cristina: Am ajuns că ne cunoaștem după ce am intrat în comunitatea Zen Mommy. Tot discutând despre nevoile noastre ne-a venit ideea de înființa un ONG care să aducă părinții în mediul offline, un fel de hub al acestora. M-am tot gândit la asta după ce am decis să renunț la job. M-am întâlnit de câteva ori cu Adelina și am discutat despre proiect, ne-am dat seama că avem niște idei complementare vizavi de această inițiativă și că ar trebui să ne asociem. Ni s-a alăturat și Andreea, și am reușit în felul acesta să creăm o echipă.

Ne dorim ca prin intermediul acestei organizații să formăm o comunitate de susținere a părinților, scopul fiind de a facilita accesul acestora la diferite resurse care sunt specifice cumva provocărilor apărute atât la nivel personal, cât și profesional, o dată cu dobândirea acestui nou rol de părinte.

Spre exemplu, nevoile mele din perioada maternității au fost să am acces la un spațiu unde să pot merge să lucrez o oră două pe zi, având în vedere că am decis să mă convertesc profesional, la finalul concediului maternal. Știam deja că nu mi doresc să-mi reiau jobul. Nu eram sută la sută convinsă, dar știam că nu doresc să revin în același mediu, pentru că asta însemna să stau 10-12 ore departe de Tudor, fiul meu, și nu agream deloc această idee.

Însă nu aveam un spațiu care să-mi ofere posibilitatea de merge cu el și de a lucra. Puteam să fac asta acasă, dar acest mod de a lucra este alienant și neproductiv. Îți lipsește de asemenea interacțiunea cu ceilalți, socializarea. În mediul de acasă nu eram creativă, nu mă puteam concentra.

Totodată, atunci când mergeam cu fiul meu la diverse ateliere, nu exista un spațiu de lucru destinat părinților, unde aceștia să-și poată deschide laptopul și să lucreze, sau pur și simplu să aibă puțin timp pentru ei.

Încă de când am rămas însărcinată am simțit lipsa unui sprijin moral, care să fie lipsit de prejudecăți, toți cei din jur voiau să-mi ofere sfaturi, iar în cele mai dificile momente, eu nu-mi doream decât să fiu ascultată și să pot povesti cuiva ceea ce trăiesc. Îmi doream să găsesc și alți părinți cu care să povestesc experiența maternității.

La început nu aveam acest cerc, grup de mămici, iar dacă încercam să povestesc asta oamenilor care nu aveau copii, ei nu reușeau să înțeleagă și simțeam că îi copleșesc. Evitam astfel să povestesc despre asta, deși simțeam că am nevoie să fac acest lucru. Mai apoi, participând la diverse ateliere pentru mămici, am cunoscut alte mame cu care am rămas prietene, printre care și pe Adelina, dar tot nu aveam un spațiu dedicat, unde să ne întâlnim efectiv, și care să conțină și un loc de joacă pentru cei mici.

Aș fi vrut de asemenea să merg la diverse cursuri de dezvoltare personală însă la majoritatea nu era permis accesul cu copil. Înțeleg și motivul pentru care se procedează în acest mod, însă neavând cu cine să-l las pe Tudor mi s-a părut că mi se limita participarea la ele.

Mi-a lipsit foarte mult să întreprind lucruri banale, precum vizionarea unul film, dar în afara spațiului casei.

Sunt foarte multe lucruri care se întâmplă în prezent în zona parentingului pentru că nevoile din acest domeniu au crescut mult în ultimii ani. Devine foarte greu să filtrezi abundența de informații și aici ne dorim noi să intervenim să facem mai ușor acest proces de selectare și prin asta să aducem un aport benefic experiențelor altor părinți.

Apar mereu curente de parenting, dar mi se pare că pe parcurs acestea pot face mai mult rău decât bine, pentru că ele impun o presiune foarte mare asupra părinților, care oricum sunt constrânși din toate părțile. Există o presiune financiară, a timpului, a judecății celor din jur, a lipsei timpului, dar și aceea de a întreprinde un lucru numai pentru că așa este corect. Ceea ce dorim noi în principal este să înlăturăm această presiune, să spunem părinților că sunt suficient de buni, că fac o treabă bună și să-i ajutăm să fie conștienți de faptul că un părinte împlinit, liniștit și fericit e cel mai bun părinte pentru copilul său.

Am întâlnit foarte mulți părinți care spun că nu știu cum să abordeze un anumit comportament negativ al copilului, de aceea cred că ar trebui întâi să ne uităm la noi înșine pentru că cei mici ne oglindesc. Dorim să oferim sprijin părinților pntru ca aceștia să poată fi echilibrați. Prin intermediul atelierelor noastre, beneficiarul indirect este copilul, dar cel direct este părintele. Părinții vor putea avea grijă de ei mai întâi, pentru a se putea ocupa mai apoi corespunzător de cei mici.

Vrem să le arătăm părinților cum pot să se implice activ în procesul de învățare al copiilor. Promovăm rolul părintelui ca prieten al copilului. Dorim să dăm părintelui ocazia de a se putea concentra asupra sa.

Spun din proprie experiență că lipsa timpului și faptul că nu te mai poți conecta cu tine duce la un soi de frustrare imensă. Desigur, te bucuri de faptul că ai un copil, dar te și frustrezi că nu ai timp suficient și pentru tine. Dorim ca părinții să învețe că nu este sănătos să uite de ei. Nu este o lecție bună pe care să o dai copilului tău, ci e bine să găsești un echilibru, să găsești variante de calitate, de a învăța că poți găsi alternative și îți poți lăsa copilul pe mâini bune, dar îți poți acorda timp ție sau proiectelor tale.

Spațiul nostru ar trebui să le ofere ajutor părinților specializat, sfaturi legate de creșterea copiilor și nu numai. Ne gândeam să organizăm tot felul de ateliere legate de dezvoltarea personală a părinților. Noi credem că un părinte echilibrat și împăcat cu sine poate să crească la rândul lui un copil care se află în echilibru.

Hub-ul pe care intenționăm să-l creem se va numi cel mai probabil The Village.

Toată ideea a pornit de la sintagma „e nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil”. Deoarece chiar credem că un părinte are nevoie de oameni apropiați care să îl ajute în această nouă experiență.

Eu personal nu cred că poți să crești un copil de unul singur. Tot timpul m-am întrebat oare cum au reușit părinții, bunicii noștri să ne crească. Ei aveau parte de foarte mult sprijin din partea rudelor, prietenilor, începând de la comunități mici, închegate. Aveau acces la acest tip de ajutor al comunității în care trăiau. Din păcate în ziua de astăzi se promovează foarte mult individualismul, nu mai ai vecini care să îți sară în ajutor, nu ai atât de mult sprijin al oamenilor din jur ca în trecut.

Dacă ești mamă singură sau faci parte dintr-un cuplu ce nu-și permite o bonă, părinții tăi nu locuiesc în același oraș cu tine, ești de unul singur. O comunitate de sprijin ți-ar oferi cumva suportul necesar.

Interviu cu Cristina Niculae - despre Parenting și downshifting - RevistaMargot.ro

Revista Margot: Pe lângă viitorul hub destinat părinților, tu și asociatele tale organizați de asemenea evenimentul Iarmarocul Zen, Iarmarocul Părinților și al Copiilor. Ce se va întâmpla exact acolo?

Cristina: Iarmarocul a fost gândit ca un eveniment bianual, iar poate mai târziu vom avea și o ediție de primăvară.

Anul trecut a avut loc ediția de iarnă, iar pe 1 iulie urmează și cea de vară.

Este un eveniment gândit să vină în sprijinul părinților. Zona de expunere este destinată atât micilor producători români, cât și mămicilor din comunitate. Acestea se pot înscrie la eveniment și pot veni cu produse de acasă pe care nu le mai folosesc, pentru a le revalorifica. Hăinuțe, produse destinate îngrijirii copiilor s.a.m.d.

Știm cu toții că cei mici cresc foarte repede și părinții consumă foarte multe resurse financiare, și tocmai din acest motiv credem în revalorificarea acestor produse.

Micii producători și furnizori prezenți, unii din ei și părinți, vor aduce multe lucruri de calitate destinate celor mici.

Puteți găsi haine din bumbac organic, lână, încălțăminte pentru pitici, de înaltă calitate. Am ales în principal furnizori și producători de produse pentru copii din zona materialelor organice.

Va mai exista și o zonă umanitară, de data aceasta cu cărți care vor fi la finalul evenimentului donate copiilor din medii defavorizate.

Cei interesați pot participa la o serie minunată de ateliere pentru părinți și, pentru copii, în cele două zone pregătite special pentru astfel de activități, Hub-ul Părinților și Hub-ul Copiilor.

Pregătim de asemenea și o zonă de Food and Drinks, unde încercăm să aducem furnizori de mâncare cât mai sănătoasă, o zonă de joacă pentru cei mici și una de relaxare pentru cei mari.

Noi promovăm conectarea, le încurajăm pe mămici să vină la târg cu copilașii. Poți lua copilul teoretic oriunde, a avea un copil nu înseamnă a te limita la perimetrul casei și al parcului.

În principiu vrem să încurajăm mămicile să facă mai multe lucruri și să privească în mod pozitiv perioada aceasta de maternitate, să profite de ea pentru că este un moment în care evoluezi foarte mult, te stabilizezi emoțional și trebuie să ai spațiul necesar pentru a aprecia aceste momente speciale.

 

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.