Parenting

Activităţi de weekend pentru taţi şi fii

Activităţi de weekend pentru taţi şi fii - revistamargot.ro

Deşi se spune că relaţia tată-fiică este una foarte specială, când vine vorba de petrecerea timpului liber, taţii şi fiii par să fie mai degrabă, cel puțin în unele cazuri, pe aceeaşi lungime de undă.

Sunt o multitudine de lucruri pe care le pot face împreună, iar, dacă mai există şi alţi fraţi, aceste momente au toate şansele să se transforme în amintiri de neuitat.

În afară de bucuria de a petrece timp alături de fiii lor, taţii au ocazia să le insufle acestora principii şi valori esenţiale, cât şi să le prezinte lecţii de viaţă importante.

Jocurile sportive outdoor

Fie că este ales fotbalul, baschetul, voleiul, tenisul sau orice alt sport, acesta reprezintă o oportunitate minunată pentru taţi să facă puţină mişcare, învăţându-şi totodată fiul ce înseamnă fairplayul, coordonarea, disciplina și munca în echipă.

Deşi este antrenant ca tatăl şi fiul să fie în competiție, nu trebuie făcut un scop din cine iese câştigător. Important este ca băiatul să deprindă abilitățile menționate anterior şi să se bucure totodată de beneficiile activităţii fizice.

Este indicat ca tatăl să îi permită fiului să aleagă un sport care îl atrage, pentru că, în caz contrar, cel mic ar putea să nu fie prea încântat de acest tip de activitate, iar, pe viitor, chiar să o evite.

De meşterit sau reparat ceva

Majoritatea băieţilor, iar în unele cazuri chiar și fetițele, sunt extrem de încântaţi să îşi asiste tatăl atunci când acesta repară sau construieşte ceva.

Una dintre cele mai frecvente activităţi ale băieţeilor din generaţiile mai în vârstă era să îşi ajute taţii la reparaţia autoturismului familiei. Acum lucrurile s-au mai schimbat, în sensul că maşinile prezentului nu prea mai pot fi reparate artizanal, ca bătrâna Dacie.

Însă, înlocuirea unei roţi, schimbul uleiului de motor sau al unui filtru reprezintă operaţiuni relative simple pe care este util să le cunoască orice viitor posesor de autoturism. Fiul va vedea cum procedează tatăl lui, în timp ce îi va oferi o mână de ajutor: îi va ţine, de exemplu, lanterna, îi va înmâna câte o unealtă, va porni motorul când tatăl face reglaje sub maşină sau sub capotă.

O altă experienţă utilă la acest capitol este efectuarea unor reparaţii sau operaţiuni de întreţinere în casă sau în gospodărie. Cu această ocazie, deşi va primi sarcini minore, fiul va avea posibilitatea să afle cum funcționează utilităţile din casă, precum și modul în care pot fi întreținute și reparate. Ceea ce va învăţa acum îi va fi de mare folos ca adult, nu doar în privinţa îndemânării, ci şi a capacităţii de a înţelege importanţa întreţinerii unei case.

La plimbare cu bicicleta

Mersul pe bicicletă este un exercițiu fizic excelent pentru amândoi. Momentul în care tatăl îşi învaţă fiul să folosească bicicleta este, în general, greu de uitat. Când băiatul câştigă experienţă, parcurgerea unor trasee împreună, departe de trafic, reprezintă o activitate deosebit de plăcută. Dar, deopotrivă, şi una educativă.

La început, fiul poate să mai cadă, iar rolul tatălui este să îl încurajeze şi să îl înveţe că, în general, viaţa poate fi astfel, cu căderi şi ridicări cărora va trebui să le facă faţă. Totodată, există posibillitatea ca fiul să descopere că este pasionat de ciclism şi să decidă să facă performanţă în acest sport.

O excursie în natură

Escapadele în mijlocul naturii, deşi mai puţin la îndemână pentru cei care locuiesc la oraş, merită toate eforturile. În formula tată-fiu, o asemenea excursie va fi aproape sigur o reuşită. Fie că se va sta la o cabană, fie că se vor alege variante mai simple precum şederea într-un camping sau chiar amplasarea unui cort, fiul va învăţa lucruri noi şi va începe să aprecieze natura mai mult decât o făcea înainte.

Dacă fiul nu a avut înainte ocazia să înveţe lucruri precum aprinderea unui foc, montarea unui cort sau folosirea unei busole, acum este un moment excelent. Pentru orăşeni, liniştea din zonele mai izolate ale naturii ar putea fi copleşitoare, iar unii băieţi îşi vor dori să se reîntoarcă rapid la forfota oraşului.

De aceea, o astfel de călătorie trebuie bine gândită de tată în avans, astfel încât fiul să aibă răgazul necesar să se adapteze, dar şi ocazia să se distreze cel puţin la fel de bine cum o poate face în oraşul lui.

La pescuit

Nu este o activitate care să se potrivească sau să placă tuturor, însă, dacă fiul este pasionat de aşa ceva, va fi deosebit de încântat de propunerea tatălui. Pescuitul este genul de activitate distractivă și relaxantă, care necesită de asemenea disciplină și responsabilitate. Iată deci un prim avantaj.

În plus, după cum se spune, la pescuit nu doar apa curge, ci şi conversaţia. Tatăl are ocazia să vorbească pe îndelete cu fiul său şi să afle o groază de lucruri despre ce îi place sau ce îl preocupă. Totodată, fiul va învăţa cât este de important să ai răbdare pentru a obţine unele lucruri şi că, adesea, este nevoie de efort pentru a-ţi atinge scopurile propuse. Chiar dacă la finalul unei astfel de experienţe captura nu va fi impresionantă, atât fiul cât şi tatăl vor avea ceva de câştigat.

Evenimente sportive

Urmărirea unor evenimente sportive deosebite stând comod pe canapea în faţa televizorului poate fi un moment de relaxare mult aşteptat de un un tată mereu ocupat. Totuşi, varianta vizionării live, de la faţa locului, a unei partide sau competiţii sportive, reprezintă probabil una dintre cele mai populare activități pe care le poate avea un tată cu fiul său.

Un băiat pasionat de fotbal, baschet, tenis etc va fi absolut încântat să îşi încurajeze sportivii preferaţi din tribune, să obţină tricoul echipei favorite sau să primească un autograf de la idolul său. În plus, atmosfera din timpul competiţiei şi rumoarea mulțimii de spectatori vor face din această experienţă tată-fiu o amintire specială.

Atenţie însă le alegerea tipului de eveniment şi a locurilor din tribune, deoarece unele competiţii sportive pot expune copiii şi tinerii la violenţe verbale sau fizice!

La bowling

În zilele ploioase sau extrem de reci, posibilităţile de petrecere a timpului liber se reduc foarte mult. Când fiul are o vârstă mai mare şi începe să îşi dorească activităţi mai dinamice şi noi provocări, o zi la bowling ar putea fi o idee bună. Tatăl îşi va învăţa fiul tot ce este nevoie să ştie despre diferitele dimensiuni ale mingilor de bowling, modalitățile de a arunca mingea sau regulile jocului. Amândoi vor găsi distractiv să se ia la întrecere, iar aceste momente petrecute împreună îi vor apropia şi mai mult.

Jocurile de masă

Cărţile de joc, şahul, rummy-ul, Monopoly sunt doar câteva exemple de jocuri ce pot fi alese într-o după-amiază liniştită de sâmbătă sau duminică, când condițiile climatice nu sunt corespunzătoare, ori tatăl şi fiul nu au dispoziţia necesară pentru activităţi dinamice în aer liber. Acestea sunt benefice pentru copii, deoarece le exersează capacitatea de concentrare şi logica, impunând totodată o gândire de ansamblu.

Jocurile video

Nu sunt chiar cele mai recomandate activităţi pentru un copil, însă, din când în când, tatăl şi fiul se pot distra pe cinste apelând la consola de jocuri. De altfel, nu toate jocurile de calculator sunt bazate pe violenţă sau pe alte caracteristici cu impact negativ, aşa cum s-ar putea înţelege analizând cele mai promovate jocuri.

La acest tip de activitate nu este exclus ca taţii să înveţe câte ceva nou de la fiii lor. În schimb, ei vor avea ocazia să vadă ce fel de jocuri cunoaşte băiatul şi cam cât timp obişnuieşte să le aloce acestora.

Şi lista ar putea continua cu activităţi precum vizita la un muzeu, la zoo sau la Observatorul Astronomic, mersul la un concert sau la cinematograf, înotul, gătitul, o programare la frizer împreună şi multe altele.

Important este ca tatăl să îi dedice fiului său cât mai mult timp, iar, prin activităţile alese, să îl ajute să-şi cultive interesele şi să îi încurajeze dorinţa de cunoaştere.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.