Copilul

Când este pregătit piticul să meargă singurel în excursie?

Când este pregătit piticul să meargă singurel în excursie? - RevistaMargot.ro

Îi dai seama că micuțul tău a crescut și vrea mai multă libertate atunci când a venit momentul să plece în excursie. Singur. Când am auzit-o prima oară pe fetița mea, în vârstă de șase ani, că de abia așteaptă să meargă singură în excursie, am realizat ca ea a crescut destul de mult și că, împreună, va trebui să trecem într-o nouă etapă. Nu mă simțeam deloc pregătită pentru acest moment, deși ea de abia aștepta să pregătim împreună bagajul. În plus, eu aveam în minte o mulțime de întrebări: când a crescut așa de repede? oare se va descurca fără mine?

Când este pregătit un copil să meargă singur în excursie

Psihologii spun că orice copil este pregătit să meargă singur într-o excursie atunci când este capabil să doarmă cel puțin o noapte în afara casei.

De obicei, momentul în care un copil ar putea să se descurce foarte bine singur într-o excursie este în jurul vârstei de 8 ani, mai spun specialiștii. Ca să fiți sigură de reușita primei excursii în care copilul merge singur, trebuie să pregătiți din timp acest moment.

Primul pas pe care l-am făcut este să mă conving că fetița mea își dorește la modul sincer să plece singură în excursie. Pentru a-i înlătura orice teamă, i-am povestit despre activitățile pe care le va face, alături de ceilalți colegi de clasă, în excursie. În plus, i-am reamintit experiența avută în alte excursii, în care eu am însoțit-o.

Un alt pas important a fost să pregătim împreună bagajul pentru excusie. I-am explicat cum să folosească toate lucrurile pe care le-am pus împreună în rucsac. La final, am verificat dacă a înțeles bine ce are de făcut.

„Unde sunt puse feliuțele de lămâie, în caz că ai nevoie de nevoie de ele? Dar șervețelele?”. În acest mod, m-am asigurat că va face față unor situații care ar putea să apară.

Ce trebuie să îi puneți în rucsac, pentru o excursie de o zi:

· Câteva sandwich-uri

· O sticluță cu apă

· Șervețele umede și uscate

· Punguțe (în cazul în care micuțul are rău de mașină)

· Câteva feliuțe de lămâie (puse într-o caserolă mică)

· Ceva mai gros de îmbrăcat (o bluză cu mânecă lungă)

· O pelerină de ploaie

Dacă este cazul, puteți să îi dați copilului o minge, palete de badminton, etc.

De asemenea, i-am explicat fetiței mele că trebuie să fie foarte atentă la toate indicațiile învățătoarei, să nu se îndepărteze de grup și să nu intre în conflicte cu colegii săi. Excursia trebuie să fie, în primul rând, un motiv de distracție și bună dispoziție.

Când este pregătit piticul să meargă singurel în excursie? - RevistaMargot.ro

sursa foto: Pinterest

Este foarte important, ca în timpul excursiei, să țineți legătura cu învătoarea sau cadrele didactice însoțitoare, să știți exact ce activități vor face, unde vor ajunge, care este locul și ora de întoarcere. În plus, asigurați-vă că aveți numărul de telefon al însoțitorilor, în caz de nevoie.

Beneficiile excursiei fără părinți

În ciuda temerilor pe care le aveam, m-am încurajat singură, gândindu-mă că prima excursie fără mine ar putea fi un moment de relaxare, dar și un prilej de învățare ori de aplicare a tuturor lucrurilor pe care eu o învățasem până acum: să se îmbrace singură, să nu își uite o parte din lucruri, să se încheie corect la nasturi, etc,

Pe de altă parte, excursia – chiar și de o zi – este ocazia perfecta pentru copil să vadă ce înseamnă responsabilitatea și cum este atunci când el însuși ia o serie de decizii.

Este, de fapt, o lecție pe care le-o predăm copiilor noștri și foarte adesea, noi, părinții, nu prea știm să facem lucrul acesta.

Eram conștientă că fetița mea va fi capabilă să își rezolve singură conflictele, va alege singură lângă cine va sta și cu cine să vorbească.

În plus, prima ei excursie va fi cea mai bună dovadă pentru mine și tatăl ei că ea este capabilă să se descurce singură.

La întoarere, mi-a povestit fericită câte lucruri văzuse iar eu am realizat că, deși este un copil mămos, a reușit să facă față provocărilor și să devină, într-un fel, independentă de atenția și grija pe care o primește, zilnic, acasă.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.