Parenting

Ce efecte are asupra copiilor privarea de căldura părintească

Ce efecte are asupra copiilor privarea de căldura părintească - RevistaMargot.ro

Copiii lipsiţi de căldura părintească şi trataţi cu asprime de către părinţi riscă să devină agresivi şi să dezvolte trăsături callous-unemotional.

În plus, modul de parenting influenţează comportamentul copilului într-o mai mare măsură decât zestrea genetică, potrivit concluziilor unui studiu realizat de un colectiv de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania.

Trăsăturile callous-unemotional (CU traits) se caracterizează prin lipsa grijii şi a empatiei faţă de semeni şi o serie de alte tulburări psiho-emoţionale. Copiii şi adolescenţii afectaţi de această tulburare sunt mai predispuşi la agresivitate şi la comportamente antisociale.

Deşi CU traits au o importantă componentă genetică demonstrată deja, date noi sugerează rolul esenţial al mediului în care creşte copilul.

Grupul de cercetători care a desfăşurat studiul menţionat şi-a propus să determine în ce măsură există o corelaţie între dezvoltarea acestor tulburări de comportament şi căldura părintească sau lipsa acesteia.

Pentru a distinge cât mai fidel efectele calităţii parentingului de cele ale fondului genetic, în studiu au fost incluşi doar gemeni. Mai exact 227 de perechi de gemeni monozigoți (454 copii), proveniți din familii reprezentative pentru populația generală și pentru cea la risc, cu o supraeşantionare a gemenilor care trăiau în sărăcie.

Mama şi tatăl fiecărei perechi de gemeni au fost chestionaţi în legătură cu asprimea sau căldura lor față de cei doi fraţi. Ei au avut de ales dintre 24 de afirmaţii precum „Îmi pierd răbdarea foarte des cu copilul meu” ori „Copilul meu ştie cât de mult îl iubesc”.

Răspunsurile obţinute au fost comparate cu aprecierile mamei referitor la agresivitatea şi trăsăturile tip CU ale fiecărui geamăn.

Diferențele din atitudinea părinţilor faţă de fiecare dintre gemeni au fost asociate cu diferențe atât în privinţa agresivităţii, cât și în cea a trăsăturilor CU, conform autorilor studiului.

Astfel, gemenii care au primit un tratament mai aspru din partea părinţilor au dovedit o agresivitate mai mare și prezenţa mai multor trăsături CU. În schimb, gemenii care au beneficiat de o atitudine parentală mai caldă au evidențiat mai puţine trăsături CU.

Aceste efecte nu au fost influenţate de sexul sau vârsta copilului, ori de venitul familiei, cu excepția faptului că relația dintre severitatea parentală și agresivitatea copilului a fost mai evidentă în rândul familiilor cu venituri mici.

Atitudinea parentală este asociată cu comportamentul callous-unemotional și agresivitatea copilului dincolo de efectele mediate genetic. Iar lipsa căldurii parentale reprezintă un factor de mediu distinct al trăsăturilor CU, concluzionează autorii studiului publicat în luna octombrie în Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.