Copilul

Ce să facem atunci când un copil se rătăcește

Ce sa facem atunci când un copil se rătăcește - RevistaMargot.ro

Atunci când un copil se pierde într-un magazin aglomerat, mall sau într-un parc de distracții, părinții trec printr-un adevărat coșmar.

Cei mici sunt foarte energici si nu au deloc astâmpăr.

„Acum era alături de mine și, în secunda doi, am realizat că disparuse”. Aceasta este, deseori, explicația celor care îi însoțesc pe copii.

De cele mai multe ori, copiii se rătăcesc de părinți, într-o clipă de neatenție a acestora. De fiecare dată acest episod este terifiant, atât pentru părinți, cât și pentru copil. Ce ar trebui să facă părinții pentru a evita astfel de momente? Ce ar trebuie să știe, preventiv, copilul în cazul în care se rătăcește?

Cum trebuie să ne comportăm când copilul s-a rătăcit

Prima regulă: nu intrați în panică. Nu este un lucru tocmai ușor de făcut, însă un om panicat nu va reuși niciodată să ia cele mai bune decizii. Aveți nevoie de calm pentru a căuta copilul; pentru a discuta cu cei din jur și pentru a identifica posibilele locuri unde micuțul ar putea fi.

Dacă sunteți într-un magazin aglomerat, într-un supermarchet ori într-un mall, primul lucru pe care ar trebui să îl faceți este să vorbiți cu personalul magazinului. Trebuie să îi comunicați exact cum arată copilul și cum este îmbrăcat, pentru a putea fi identificat ușor.

De asemenea, încercați să vă găndiți și să identificați locul preferat al copilului; mulți copii fug de lângă părinți și merg la raionul de jucării. În același timp, încercați să îl strigați pe nume cu voce tare. Este posibil ca cel mic să fie prin apropiere. Dacă este posibil, încercați să cereți ajutorul celor din jur. De multe ori, foarte mulți oameni se oferă să ajute, în cazul în care un copil se pierde.

Este foarte important ca angajații magazinului să verifice ieșirile. Trebuie, de asemenea, ca cel mic să conștientizeze cât de important este să rămâneți împreună atunci când ajungeți într-un anume loc, în special în locurile foarte aglomerate.

Părinții mai au la îndemână câteva mijloace, în cazul nefericit în care copilul se rătăcește. Există o aplicație gratuită, NCMEC Safety Central. Aplicația cere părinților o fotografie cu copilul lor, alături de câteva informații de identificare; înălțime, greutate, culoarea ochilor, culoarea părului, semnele de naștere și chiar fotografii făcute cu vârfurile degetelor, pentru a extrapola amprentele. Aceste date sunt stocate în telefonul părintelui, fără să fie partajate cu alte persoane. La fiecare șase luni, această aplicație trimite notificări părintelui, prin care acesta este anunțat că ar trebui să actualizeze informațiile despre copil și să schimbe fotografia micuțului.

În cazul nefericit în care copilul se pierde, părintele poate să trimită aceste informații tuturor celor care l-ar putea ajuta să îl găsească pe cel mic. În România, există linia „Telefonul Copilului,” la numărul 116000, unde puteți cere ajutor, pentru a mări numărul persoanelor care îl caută.

Ce ar trebui să îl învățăm pe cel mic

Pentru a evita o asemenea situație este necesar să discutați cu cel mic ce ar trebui să facă atunci când mergeți împreună în locuri aglomerate. El trebuie să nu vă dea drumul la mână, să nu plece cu persoane străine, dar nici cu cele cunoscute înainte de a vă cere voie. Este foarte important să știe numele lui complet, adresa la care locuiește, numele părinților și, eventual, numărul lor de telefon. Foarte mulți copii, atunci când sunt întrebați cum îi cheamă pe părinți, răspund: „mami și tati”. Tocmai de aceea, orice copil ar trebui să știe numele complet al fiecărui părinte.

În ceea ce privește memorarea numărului de telefon, trebuie să verificați din când în când dacă micuțul nu l-a uitat. Un truc pe care unii părinți îl folosesc atunci când merg în vacanță sau în locuri aglomerate: pun la mâna copilului o brățară pe care sunt inscripționate numele, adresa și numărul lor de telefon.

De asemenea, copilul ar trebui să știe că atunci când se rătăcește în locuri aglomerate, să nu se îndepărteze de locul din care și-a dat seama că s-a rătăcit. În situația în care cineva vrea să îl ducă forțat din acel loc, învățați-l pe cel mic să strige după ajutor și să se manifeste zgomotos.

Totodată, este bine să stabiliți un loc unde să vă întâlniți în cazul în care vă rătăciți unul de altul. Alegeți un loc pe care copilul să îl știe foarte bine, unde să ajungă de fiecare dată când se pierde de părinți.

În același timp, copilul trebuie să știe care este rolul oamenilor îmbracați în uniformă: polițist ori agent de pază. Explicați-i copilului că acești oameni sunt acolo ca să îi ajute și să îi protejeze, iar în cazul în care se rătăcește, cel mic trebuie să le ceară ajutorul.

 

 

Image via Orlando City Moms Blog

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.