Naștere

Contracțiile

Contracțiile - RevistaMargot.ro

Travaliul este etapa prin care corpul se pregătește pentru venirea pe lume a nou-născutului.

Contracțiile îți indică în ce stadiu al travaliului te afli. Azi îți povestim cum treci prin această etapă.

Cum se simt contracțiile?

Rolul contracțiilor este acela de a dilata treptat colul uterin, pentru a face loc capului bebelușului. Vei simți presiune în zona spatelui, asemănătoare celei din perioada menstruală, sau în zona uterului. Senzația depinde de la femeie la femeie. Unele femei au un prag al durerii mai ridicat, altele nu sunt la fel de norocoase.

Mai trebuie să știi cum să faci diferența între contracțiile Braxton Hicks, denumite și contracții false, și cele adevărate.

Contracțiile Braxton Hicks sunt neregulate și nu devin mai dese sau mai dureroase. Acestea pot fi experimentate începând cu semestrul al doilea de sarcină. Este un mod de „pregătire” a corpului pentru ziua nașterii.

Pe de altă parte, contracțiile adevărate au loc la interval regulate și devin tot mai dese și mai intense.

Durata lor este de 30-60 de secunde și provoacă dureri în spate, care se mută spre față sau invers. Intervalul este de 5-30 de minute în primul stadiu al travaliului. Acesta poate dura până la 20 de ore pentru femeile aflate la prima naștere.

Așadar, acum îți va fi mai ușor să recunoști adevăratele contracții.

Contracțiile - RevistaMargot.ro

sursa foto: Pinterest

Cum le cronometrezi?

Ai la dispoziție două metode de cronometrare.

Fie metoda clasică, folosind un ceas, creion, hârtie și atenție.

Îți notezi conștiincios ora exactă a fiecărui episod în care apar contracțiile și verifici distanța dintre ele.

Fie descarci o aplicație pe telefon și te poți concentra pe exercițiile de respirație în timpul contracțiilor.

Aplicațiile de tipul acesta sunt ușor de folosit. Trebuie doar să apeși pe un buton când începe o contracție și încă o dată când se termină.

La final vei avea o evidență a ritmului și duratei contracțiilor. Dat fiind că acestea pot fi foarte dureroase, te sfătuim să-ți ușurezi această etapă a travaliului apelând la o aplicație.

Nu uita! Este important cronometrarea contracțiilor din prima fază a travaliului. Odată ce ajungi la un interval de 5-6 minute, apelează medicul pentru a-l anunța, iar de acolo înainte vei avea îndrumarea potrivită. Graficul din cadrul aplicației de cronometrare îi poate fi util medicului pentru a vedea evoluția travaliului.

Chiar dacă nu este cea mai plăcută etapă a sarcinii, gândește-te că e cea mai scurtă și cu un final minunat! Naștere ușoară!

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.