Alimentație

Cum îl implicăm pe cel mic în treburile din bucătărie

Cum îl implicăm pe cel mic în treburile din bucătărie - revistamargot.ro

Cum îl implicăm pe cel mic în treburile din bucătărie poate reprezenta o provocare atât pentru părinți, cât și pentru copil, care este foarte încântat de ideea că poate fi de ajutor. În plus, puteți petrece împreună momente foarte plăcute. Psihologii spun că atunci când un copil petrece mai mult timp în bucătărie, ajutând-o pe mama sau pe bunica să pregătească masa, este tentat să mănânce mai multe fructe sau legume. Este una dintre soluțiile care pot fi aplicate cu succes în cazul copiilor mofturoși. Specialiștii spun că îl puteți implica pe cel mic în treburile din bucătărie dacă acesta are cel puțin doi ani.

Este esențial ca, la final, cel mic să fie lăudat pentru efortul lui. Va avea în acest fel mai multă încredere în el, va fi mândru de realizările sale, își va dezvolta atenția și creativitatea. În plus, copilul va fi încurajat să mai participe la astfel de activități.

Atunci când intenționați să îl implicați pe cel mic în bucătărie, trebuie să țineți cont de anumite aspecte, cum ar fi:

Cum îl implicăm pe cel mic în treburile din bucătărie - revistamargot.ro

O mamă gătind ravioli, alături de micuța ei, sursa foto: Pinterest

1. Alegeți cel mai bun moment pentru copil!

Cel mic trebuie să fie, în primul rând, odihnit. De asemenea, în momentul în care îl chemați în bucătărie, copilul nu trebuie să fie implicat în alte activități, în acest caz s-ar putea să apară un refuz.

2. Sarcinile trebuie să țină cont de vârsta și abilitățile copilului.

De exemplu, dacă micuțul are doi anișori, el poate să rupă frunzele unei salate, să dea pagina unei cărți de bucate sau să așeze șervețelele la masă. La trei ani, un copil poate frământa o bucățică de aluat și chiar să îl intindă cu un sucitor mai mic. La patru ani poate deja să așeze farfuriile pe masă sau să amestece salata. La cinci ani, poate să bată ouale cu un tel sau să măsoare lichidele.

3. Alegeți feluri de mâncare ușor de preparat!

Atunci când copilul este în bucătărie, trebuie să pregătiți feluri simple de mâncare. Nu alegeți sortimente complicate, este posibil ca cel mic să nu se poate implica activ în pregătirea lor, iar acest lucru l-ar putea frustra, De asemenea, trebuie ca prepararea mâncării să nu dureze foarte mult, pentru că cel mic nu are atâta răbdare.

4. Supravegheați atent copilul în bucătărie!

Indiferent de vârsta copilului, acesta trebuie protejat de eventualele pericole ce ar putea să apară. Explicați-le ferm cât de periculoase sunt cuțitele, focul sau cuptorul. În plus, trebuie să stabiliți reguli clare, pe care trebuie să le respecte, în mod obligatoriu (cum ar fi spălatul pe mâini de fiecare dată).

5. Implicați-l direct în prepararea unui fel de mâncare!

Împreună cu cel mic, puteți realiza experiențe culinare – amestecați ingredientele pentru „a vedea exact ce se întâmplă”. De asemenea, îl puteți implica și în amenajarea unor preparate pe un platou, îi veți dezvolta curiozitatea și îi veți stârni interesul. În plus, această activitate ar putea fi și o sursă de amuzament.

Beneficiile implicării copilului în treburile din bucătărie

Cum îl implicăm pe cel mic în treburile din bucătărie - revistamargot.ro

sursa foto: childhood101.com

Responsabilizare. Copilul se simte un membru al familiei important, care trebuie să colaboreze pentru bunul mers al casei. Implicarea copilului în diverse activități face ca familia să funcționeze ca un întreg.

Consolidarea relației părinte-copil. Acest tip de activități îl va apropia și mai mult pe copil de mamă, care va trebui să îi explice cu tact, tandrețe și răbdare tot ceea ce micuțul are de făcut în bucătărie.

Bucurie. Atunci când copilul este activ în bucărie, mama trebuie să îi transmită acestuia bucuria de „a da o mână de ajutor”. În plus, micuțul se va simți foarte util și va realiza că are un sentiment plăcut atunci când ajută.

Timp de calitate, petrecut împreună. Sunt multe mămici care cred că sunt foarte ocupate și nu au timp suficient pentru a-l petrece cu cel mic. Tocmai de aceea, puteți face o obișnuință în a-l implica pe copil în treburie din bucătărie. În acest fel, puteți petrece împreună momente de neuitat.

Experiență. Implicându-l pe cel mic la prepararea diverselor feluri de mâncare, îi va conferi acestuia și o oarecare experiență. Va fi mai organizat, mai creativ și mai atent. Întotdeauna, mama trebuie să îi dea copilului sarcini potrivite pentru vârsta lui.

Distracție. Cu siguranță, momentele petrecute în bucătărie sunt, de cele mai multe ori, ocazii perfecte pentru amuzament și bună dispoziție.

Stilul de viață sănătos. Cel mic va realiza cât de importantă este hrana. Participarea lui la pregătirea mesei sau a diverselor tipuri de mâncare îl va influența și îl va face să accepte mai ușor anumite alimente. De asemenea, copilul va învăța ce înseamnă o alimentație echilibrată – cu fructe, legume sau alte preparate cu valoare energetică, necesare creșterii și dezvoltării sale.

Dezvoltarea gustativă. În momentul în care cel mic participă la prepararea diferitelor feluri de mâncare, i se dezvoltă sensibilitatea gustativă și mirosul. Trebuie să îi explicați copilului ce înseamnă fiecare ingredient pe care îl folosiți, să îi dați să îl pipăie și să îl miroasă. În acest fel, îi veți stimula și curiozitatea. În plus, dacă micuțul este implicat la gătit, devine mai receptiv la anumite mâncăruri sau alimente noi. În acest fel, scade șansa de a refuza mâncarea.

De asemenea, repetarea unor astfel de momente petrecute în bucătărie îl ajută cu adevărat, pe cel mic, să se descurce. Dacă are vârsta potrivită, copilul ar putea să își pregătească singur o gustare, atunci când îi este foame. Faptul că mănâncâ un sandvich pe care l-a preparat singur reprezintă, pentru el, un lucru măreț!

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.