Parenting

Cum mă impart între job și fiica mea?

Cum mă impart între job și fiica mea? - RevistaMargot.ro

Din ziua în care fetița mea a venit în viața mea, mi-am dat seama că nici cel mai bine plătit job din lume nu m-ar putea convinge să stau foarte departe de ea. M-am reîntors la serviciu când a împlinit un an, după cele mai grele, dar și cele mai frumoase 12 luni din viața mea.

Atunci a început una dintre cele mai dure curse contra-cronometru: cât timp să stau la job, pentru a-mi îndeplini corect sarcinile și cum să câștig ore în plus pentru a le petrece cu pitica mea? Cum să mă impart între job și fiica mea?

Nu este deloc un lucru simplu să te rupi de puiul tău și cred că fiecare mămică înțelege perfect cum este să te împarți între ședințe, discuții cu șefii, strategii ori planuri de împlinit și discuții de câteva minte, la telefon cu copilul tău: „Ai mâncat?”, „Ce ai făcut la grădiniță/școală?”.

Am realizat că nici pentru fetiță, plecarea mea la serviciu nu este un lucru tocmai ușor. De când era mică îi explicam, în fiecare dimineață când plecam la serviciu, că trebuie să merg la job pentru ca ei să nu îi lipsească nimic, iar fiecare om trebuie să facă în fiecare zi câte un lucru interesant. Același lucru se va întâmpa și cu ea, atunci când se va face mare.

Pe măsură ce fetița mea a crescut și a început să își dea seama „ce face mami la serviciu”, am decis să o iau cu mine la job și să îi explic exact cum se desfășoară munca mea. În acest fel, a înțeles mai bine unde mergeam și ce făceam când nu eram alături de ea. În plus, i-am explicat de fiecare dată când cumpăram anumite lucruri că banii cu care plătim sunt obținuți pentru că „mami muncește”. Psihologii spun că este necesar să le explicăm copiilor toate aceste lucruri pentru că, în acest fel, îi responsabilizăm și îi ajutăm să înțeleagă mai bine de ce sunt necesare astfel de sacrificii în viață.

De multe ori, i-am transmis fetiței mele entuziasmul și bucuria pe care o resimțeam la locul de muncă, atunci când începeam un proiect nou sau obțineam rezultatele pe care mi le doream. În acest fel, copilul a simțit că este parte din bucuria mea și că nu se simte exclus sau în competiție cu jobul meu.

Totuși, încerc să realizez de fiecare dată când stau mai mult la serviciu că banii nu sunt întotdeauna cel mai bun lucru pe care îl pot oferi copilului meu. Cu bani îi pot oferi lucruri materiale, care sunt și ele importante, însă dragostea și bucuria timpului petrecut împreună nu au preț. Tocmai de aceea, încerc de fiecare dată să nu stau mult după program și să nu o neglijez.

În timp, mi-am dat seama că cel mai important în relația cu fetița mea este ca ea să se simtă iubită, iar eu să fiu cu adevărat prezentă atunci când suntem împreună.

Studiile arată că pentru femeile de carieră, care au și copii, echilibrul între viața profesională și cea personală poate fi greu de găsit.

Astfel, doar 31% dintre mamele care lucrează spun că au reușit să aibă o carieră de succes, dar și armonie în familie, echilibrând foarte bine timpul dedicat familiei și cel alocat jobului, arată un studiu realizat de eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Sondajul a fost realizat în perioada 19 februarie – 3 martie 2017, pe un eșantion de 1.130 de mame din toată țara, dintre care 58% au declarat că și-au păstrat serviciul după apariția copiilor, în timp ce restul de 42% au renunțat la serviciu pentru a se dedica familiei,

Cred că, înainte de toate, trebuie găsit un echilibru între muncă și familie. Cum? Făcând totul cu moderație, fără excese într-o parte și sacrificii în alta.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.