Copilul

Cum ne protejăm copiii de pericolele activităţilor în apă

Cum ne protejăm copiii de pericolele activităţilor în apă - RevistaMargot.ro

Sezonul estival dă startul activităţilor în apă, foarte îndrăgite de cei mai mulţi dintre copii. Jocurile cu apă sunt foarte recomandate celor mici, iar beneficiile înotului nici nu mai au nevoie de prezentare.

Nu trebuie să uităm însă de pericolele pe care le presupun activităţile şi joaca în apă, mai ales în cazul copiilor mici. Conform statisticilor, înecul este considerat o cauză principală de mortalitate fără leziuni la copiii cu vârsta de până la 14 ani.

Luaţi-vă aşadar toate măsurile de siguranţă când sunteţi cu copiii în preajma unor rezervoare de apă, artificiale sau naturale. Nu contează că este vorba de piscine, bazine, lacuri, râuri, mări sau oceane. Chiar şi o mică piscină gonflabilă din curtea casei voastre poate pune în pericol viaţa unui copil.

Iată câteva recomandări utile care vă pot fi de folos:

▪ Nu lăsați copiii singuri în/lângă apă, nici măcar pentru o secundă; supravegherea atentă de către un adult responsabil este cea mai bună metodă de prevenire a înecului la copii.

▪ Nu intraţi cu copilul în râuri, lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte şi curenţii foarte puternici.

▪ Nu lăsaţi copilul să intre în mare sau în ocean când salvamarii nu sunt la post sau când aceştia au arborat steagul roşu.

▪ Evitaţi scăldatul cu copilul fără a avea alte persoane în apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare.

▪ Evitaţi, de asemenea, înotul şi joaca în apă când începe să se însereze.

▪ Potrivit American Academy of Pediatrics, copiii mai mici de cinci ani ar fi ideal să fie însoţiţi în apă sau în imediata apropiere a acesteia de o persoană care ştie să înoate şi stăpâneşte tehnicile de resuscitare cardiopulmonară.

▪ Dacă observaţi lipsa copilului când sunteţi în preajma unei ape căutaţi-l pe micuţ mai întâi în apă.

▪ Nu lăsaţi copiii să sară în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii periculoase. Consecinţele pot fi foarte grave.

▪ Copiii mai mari, care ştiu să facă scufundări, trebuie obişnuiţi să ceară întotdeauna permisiunea unui adult, după ce acesta a verificat adâncimea apei și prezenţa eventualelor obiecte subacvatice.

▪ Învăţaţi-i pe copii că este important să poarte vestă de salvare când se află pe diferite ambarcaţiuni nautice. Vestele trebuie să fie potrivite vârstei copilului şi purtate corect pentru a fi eficiente.

▪ Nu ieşiţi în larg cu copilul recurgând la obiecte gonflabile care nu sunt menite să salveze de la înec (saltele de apă, aripioare, mingii etc.)
Şi deosebit de important: învăţaţi copilul să înoate de la o vârstă cât mai mică. Nu este nevoie să facă performanţă la acest capitol, ci doar să stăpânească în mod optim tehnicile de înot.

Va fi încântat să deprindă acest sport şi mult mai puţin expus riscurilor asociate activităţilor în apă.

 

Sursa fotografiei: activekids.com

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.