Copilul

Date îngrijorătoate despre exploatarea prin muncă a copiilor

Date îngrijorătoate despre exploatarea prin muncă a copiilor - RevistaMargot.ro

În prezent, în jurul lumii, aproximativ 215 milioane de copii sunt exploatați prin muncă, conform site-ului World Education Forum.

Aceștia nu merg la școală și nu au timp să se joace. Mulți dintre ei nu primesc suficientă hrană și nici îngrijirile necesare de care au nevoie.

Acestor copii le este negată șansa de a a copilări. Mai mult de jumătate din aceștia sunt expuși celor mai îngrizitoare forme de exploatare prin muncă și lucrează în medii dăunătoare pentru sănătatea lor, sunt vânduți ca sclavi, forțați să lucreze, sau supuși să întreprindă activități ilicite precum trafic de droguri, prostituție, conflicte armate.

Noile estimări sugerează că aproximativ 317 milioane de copii cu vârste între 5 și 17 ani sunt activi din punct de vedere economic, dintre aceștia 218 milioane sunt forțați să muncească.

Numărul băieților minori obligați să efectueze munci de tot felul este mai mare decât cel al fetelor, estimările nu includ însă treburile casnice, a căror responsabilitate cade adeseori pe spatele multor fetițe, informează site-ul Alliance87.

Unul din cinci copii în Africa este exploatat prin muncă, continentul african fiind regiunea cu cel mai mare astfel de risc pentru minori.

Munca prestată de copiii minori nu are o incidență mai mare în statele sărace, așa cum ne imaginăm, dimpotrivă, peste jumătate din copii afectați trăiesc în state cu o economie medie sau robustă.

Copiii care locuiesc în țări afectate de conflicte și dezastre au mai multe șanse să fie exploatați prin muncă. Situațiile fragile ale acestor state afectează veniturile locuitorilor, având loc de asemenea o prăbușire a rețelelor de susținere, strămutări și perturbarea serviciilor de bază, toate acestea sporind riscurile pentru muncile prestate de copii.

Șapte din zece copii lucrează în agricultură. Munca lor în acest domeniu este una de subzistență și este adeseori riscantă.

Mulți dintre copii minori care sunt forțați să presteze munci lucrează mai mult de 43 de ore pe săptămână.

Aproape o treime din copiii care prestează munci se află în afara oricărui sistem de educație. Cei care sunt înscriși la școală au performanțe slabe pentru că timpul și energia consumate de ei muncind interferează cu abilitatea lor de a se putea concentra la orele de clasă.

Nici în România situația copiilor exploatați prin muncă nu este mai blândă. Deși este interzis minorilor sub 15 ani să lucreze, situația celor care sunt exploatați este greu de monitorizat.

Conform unor estimări făcute publice de presa locală, aproximativ 140.000 de copii din România sunt forțați să presteză munci de tot felul. O bună parte din aceștia fac parte din familii extrem de sărace care locuiesc în mediul rural. Oficial însă, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, în 2017, în România, au fost confirmate doar 214 de cazuri de exploatare a copiilor prin muncă. O parte din acești copii fug de acasă sau ajung în centre sociale.

În marile orașe, au fost descoperite cazuri în care părinții profită de pe urma talentelor copiilor lor. În urmă cu 3 ani, autoritățile au luat o hotărâre prin care au încercat să reglementeze prestarea de activități ale minorilor în domeniile artistice sau sportive, ori publicitare.

Îngrijorător, nu?

 

Date îngrijorătoate despre exploatarea prin muncă a copiilor - RevistaMargot.ro

Multe dintre bunurile de consum ale lumii Occidentale sunt produse în fabrici asiatice de către minori. În imagine este fotografiat un băiețel din Bangladesh care lucrează într-o fabrică de țigări. Susțineți produsele fair-trade! Sursa foto: lifehack.org

 

 

Date îngrijorătoate despre exploatarea prin muncă a copiilor - RevistaMargot.ro

Un copil de 7 ani lucrează într-o fabrică de cărămidă din Afganistan. Sursa foto: lifehack.org

 

Date îngrijorătoate despre exploatarea prin muncă a copiilor - RevistaMargot.ro

Un copil care colectează plastic într-o groapă de gunoi din Thailanda. Sursa foto: lifehackorg

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.