Educație

Din tainele școlii

Din tainele școlii - RevistaMargot.ro

Am descoperit pe străduțele de pe lângă piața 1 Mai, un afiș care mi-a atras atenția imediat. O să îl postez aici ca să vedeți și voi ce m-a intrigat:

Din tainele școlii - RevistaMargot.ro

Am rămas puțin consternată, privind întrebătoare spre stâlp: „Cum? Atât de ușor era?! Și eu m-am chinuit atâta?!”

Următoarele zile am tot întors chestiunea pe toate părțile.

Cine să fi fost inițiatorul acestei „escrocherii”? Oare elevii sau liceenii chiar mănâncă tot ce zboară? Așa naivi eram și noi? Să fie tot un elev?! Cumva îi îndeamnă la un pic de studiu, până la urmă, dar lucrurile parcă sunt prezentate la cel mai superficial nivel posibil.

Asta înseamnă școală? Numai contează adevărata pasiune pentru cunoaștere, trebuie doar să promovezi?! Indiferent dacă rămâi sau nu cu ceva după?! Și noi gândeam la fel, dar maturitatea nu ne mai lasă să ne aducem aminte? Oare de ce urăsc copiii școala atât de mult?

Mintea mea era cotropită de semne de întrebare, hotărăsc deci să intru pe site-ul în cauză.

Sunt întâmpinată de o petiție utopică pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ. Majoritatea propunerilor par niște copilării, începe să fie destul de clar faptul că site-ul este făcut de un copil (felicitările mele dacă totuși, el singur a făcut toate astea). M-am mai gândit, și poate inițiativa, oricum ar fi ea, nu ar trebui blamată atât de tare pentru că e de fapt o voce care strigă după ajutor, o voce care a învățat să fenteze sistemul, pentru că sistemul e  unul plin de erori.

Ceva îmi atrage atenția:

„Se spune că elevii se duc la școală ca să învețe. Realitatea este alta: elevii nu înțeleg nimic din ceea ce se predă la școală, deci nu învață nimic. Ceea ce nu-l interesează nu ințelege. Elevul trebuie să fie interesat de ceea ce se predă la școală! Numai așa el poată să înțeleagă ceea ce se predă la ore, deci să învețe”.

Asta e cruda realitate, noi, adulții, am transformat învățământul. Am creat un monstru care sperie copiii. Copiii care ar trebui să fie inspirați și atrași sunt astăzi debusolați și confuzi. Noi, „oamenii mari” trebuie astăzi să facem ceva pentru ca tinerii să înțeleagă din nou ce se predă la școală, să învețe pentru a schimba lumea în care trăim! Să dăm educației o șansă, să dăm acestor tineri mai multă speranță! Școala nu ar trebui să aibă taine!

 

Image via Pixabay/mozlase_

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.