Sănătate

Dr. Mihaela Dan: Îngrijirea dentară a gravidelor

Dr. Mihaela Dan: Îngrijirea dentară a gravidelor - RevistaMargot.ro

După ce rămân însărcinate, gravidele acordă o atenție specială alimentelor pe care le mănâncă, problemelor de sănătate și odihnei.

Multe dintre acestea însă nu știu cît de importantă este igiena orală pe perioada gravidiei, deoarece infecțiile dentare și gingivale pot duce la creșerea nivelului de bacteriii și subtanțe inflamatorii din sânge, care duce la o greutate scăzută la naștere a fătului sau chiar naștere premature.

Este recomandat ca femeile însărcinată să meargă periodic la controale stomatologice și să acorde o atenței deosebită îngrijirii dentare.

Cel puțin 50 % dintre gravide suferă de gingivită, adeseori însoțită și de mobilitate dentară, începând din luna a doua de sarcină și până în luna a opta.  Mobilitatea dentară este cauzată de excesul de estrogenic, creșterea numărului de bacterii și scăderea imunității.

Rar, gravidele pot experimenta mărirea localizată a gingiei, granulomul de sarcină.

Vărsăturile din timpul sarcinii produc eroziuni dentare. După vărsatură nu este recomandată efectuarea periajul dentar, smalțul afectat de acizi fiind mai sensibil, ci mai degrabă clătirea cu apă plată/ apă cu bicarbonat sau consumarea unor alimente protectoare precum brânza.

Diminuarea cantității de saliva din primul și cel de-al treilea trimestru de sarcină, dar și creșterea acidității favorizeaza apariția cariilor.

Primul trimestru de sarcină este extrem de important, aceasta fiind perioada în care se formeaza organele copilului. Tocmai de aceea, acțiunile mamei și starea sa de sănătate din această perioada influențează starea de sănătate a copilului.

În timpul sarcinii sunt interzise medicamente precum: aspirina, corticosteroizi, anxiolitice precum diazepamul, antialgice precum ibuprofenul, unele antiobiotice (doxiciclina, vancomicina, eritromicina, tetraciclina, cloramfenicol etc).

Deși unele studii demonstrează că nivelul de radiații ale unei radiografii dentare este foarte scăzut, mai redus decât radiația cosmică zilnică, acestea trebuie evitate, mai ale în primul trimestru de sarcină. Dacă totuși radiografia este absolut necesară, mama, ca orice alt pacient, va fi protejată de un sort cu plumb, care va trebui să asigure și protectia gâtului (tiroidei).

Paracetamolul, apa de gură cu clorhexidină, pasta de dinți cu fluor, xilitolul din guma de mestecat nu prezintă niciun risc. Anestezicele locale uzuale sunt permise, de preferat din trimestrul al doilea de sarcină. Dacă anumite proceduri stomatologice sunt absolut necesare în primul sau cel de-al treilea trimestru, ele pot fi folosite de medicul stomatolog.

 

Dr. Mihaela Dan: Îngrijirea dentară a gravidelor - RevistaMargot.ro

Mihaela Dan este specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială. Are o experiență în domeniu de peste 10 ani.

A absolvit Facultatea de Stomatologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.

De-a lungul timpului, a participat la numeroase cursuri teoretice și practice de medicină dentară.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.