Sănătate

Dr. Mihaela Dan: Cariile de biberon

Cariile de biberon apar la dinții de lapte după ce sugarul sau copilul mic a fost hrănit în mod constant, pe o perioadă îndelungată, cu alimente bogate în carbohidrați.

Zahărul, mierea, laptele sau sucurile naturale din legume și fructe conțin carbohidrați naturali.

Dacă bebele adoarme cu biberonul în gură, carbohidrații rămân în gura acestuia mai mult timp. Prin descompunerea carbohidraților se produc acizi care scot calciul din dinții bebeului, producându-se astfel caria.

Pentru că în timpul nopții fluxul de salivă este mai scăzut, dinții nu mai sunt „spălați” în mod natural.

Ar trebui să ne îngrijoreze caria de biberon?

Smalțul dintișorilor de lapte este mai subțire și mai slab mineralizat decât cel al adultului, din aceste motive el este mai sensibil la carie și aceasta avansează rapid.

Caria de biberon nu este numai inestetică, dar poate provoca durere, dificultăți de alimentare și abcese dentare care pot afecta dinții permanenți aflați în os și poate menține o inflamație constantă a gingiei, fiind o sursă importantă de bacterii și toxine.

Cum se poate preveni caria de biberon?

  • Puteți dilua treptat conținutul biberonului cu apă pentru a-l dezobișnui pe micuț de consumul lichidelor dulci. Unii părinți îndulcesc lichedele băute de cel mic, însă acest lucru ar trebui evitat.
  • Nu este bine să îndulciți suzeta înainte de a o oferi copilului. Este indicat de asemenea ca cel mic să nu mai utilizeze suzeta după vârsta de doi ani.
  • Obisnuiți copilașul să bea din cana specială, și nu din biberon (până la vârsta de un an); evitați astfel ca piticul să nu mai adoarmă cu biberonul în gură.
  • Obișnuiți copilul să bea apă după masă pentru a-și clăti dinții.
  • „Masați” dinții și gingiile copilului cu o compresă sau periați dinții cu o periuță moale sau cu ajutorul degetarului special. Folosiți și pastă de dinți, dar după ce acesta a învățat să scuipe pentru a evita înghițirea pastei.
Dr. Mihaela Dan: Cariile de biberon

sursa foto: arhiva personala a medicului ortodont

Mihaela Dan este specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială. Are o experiență în domeniu de peste 10 ani.

A absolvit Facultatea de Stomatologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.

De-a lungul timpului, a participat la numeroase cursuri teoretice și practice de medicină dentară.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.