Agenda piticilor

Filme pentru copii, potrivite și pentru adulți

Sunt o mare amatoare de filme de animație și de cinema, în general. Mergeam la desene animate sau filme pentru copii înainte să se nască cea mică și, cu atât mai mult, mergem și după nașterea ei. Se pare că microbul cinematografic se transmite genetic.

Acum că mergem în trei, recunosc că selecția nu ne mai aparține și vedem cam tot ce apare pe piață. Astfel că mă bucur să descopăr producții potrivite pentru cei mari și cei mici. Cu replici inteligente, umor spumos și, de ce nu, ironie sau trimiteri la timpurile actuale, pe care doar adulții le pot înțelege. Le prefer întotdeauna în varianta originală (când ea există, desigur) pentru că mi se pare că traducerile răpesc din farmecul poveștii sau nu reușesc să surprindă toate nuanțele dialogului. Vă amintiți de Gheorghe Papagheorghe din O poveste încâlcită (Rapunzel)?

Aladdin și Povestea jucăriilor 4 (Toy Story) sunt două astfel de filme. Ambele rulează în cinematografe, așa că profitați de vacanța de vară și mergeți să le vizionați. Este și o metodă eficientă și plăcută de a vă ascunde de căldura de afară.

Aladdin (2019)

Nu este un film de desene animate, ci o ecranizare cu actori în carne și oase, marca Guy Ritchie. Este o nebunie de film, o combinație de circ, Hollywood, Bollywood și Broadway, care m-a ținut în scaun aproape două ore, fără să clipesc. Este sclipitor, inteligent, ironic și savuros, ceea ce rar puteți spune despre un film la care puteți merge cu toată familia. Replicile, în varianta originală, în engleză, sunt foarte faine și actuale. Vă las câteva (traduse), pentru a vă convinge:

“Furi un măr și ești hoț. Furi un regat și ești om de stat.”

Will Smith și Mena Massoud (Sursă foto: imdb.com)

“- Cine e ea?

– E o prințesă.

– Nu așa sunt toate? Iubește-o ca pe o regină.”

Naomi Scott și Mena Massoud (Sursă foto: imdb.com)

“- Poți să faci legea să dispară?

-Mă lasi? Ca și cum nu ar fi existat.”

Iar dacă nu mă credeți cu varianta în limba engleză, ascultați cântecele, în special Speechless în engleză și română.

Povestea jucăriilor 4 (Toy Story)

Recunosc că am mers la film fără prea mare convingere. De obicei filmele succesive celui original suferă de o lipsă clară de originalitate. Nu e cazul și părții a patra din Toy Story, care ne-a surprins pe toți trei.

Mesajul filmului este că atunci când încerci să-i ajuți pe ceilalți să recupereze ce-au pierdut, descoperi că, de fapt, tu ești cel pierdut. Doar că este cu jucării. Și cu mult umor de calitate și desene animate.

Vechea prietenie dintre Woody și Buzz este din nou în prim plan. La fel și noul personaj, Forky. Filmul reușește să te țină conectat și să te facă să râzi în hohote. Sau cum zice cea mică, la final o să tușiți de atâta râs. Valabil pentru adulți și copii.

(Sursă foto: imdb.com)

Din nou, rară o astfel de combinație. Să vă povestesc la câte desene animate am ațipit îl ultima vreme, spre deliciul celei mici?

Incredibilă este și lumea creată în jurul magazinului de antichități Second Chance, unde se deșfășoară mare parte din acțiune. Fiecare obiect, oricât de mic, este creat și redat cu precizie de restaurator. Până și pânzele de paianjen din spatele vitrinelor sunt o operă de artă.

(Sursă foto: imdb.com)

Recomand ambele filme pentru copii mai mărișori, de peste 4, chiar 5 ani. Posibil ca cei mici să se sperie de anumite scene din film.

Bonus, am găsit acest video cu Will Smith și două fetițe adorabile, dornice să o cunoască pe prințesa Jasmine. Este extrem de fain cum actorul intră în jocul celor mici și modul cum le răspunde la întrebări.

(Foto principală: Will Smith și Guy Ritchie pe platourile de filmare, courtesy of imdb.com)

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.