Sănătate

Logoped Andreea Năstase: Întârzierile de limbaj, la copii

Logoped Andreea Năstase: Întârzierile de limbaj, la copii - RevistaMargot.ro

Vârsta la care încep copiii să vorbească diferă de la un copil la altul.

Motivele pentru care unii copii încep să vorbească mai târziu sunt diferite și difera de la caz la caz.

Nivelul mental al copiilor cu întârzieri de vorbire variază de la cei cu dizabilități mentale severe până la cazurile în care deși apar întârzieri de vorbire, copiii sunt sclipitori.

Întârzierea poate fi o etapă prin care trec unii copii, în timp ce pentru alți copii întârzierea în vorbire poate fi un simptom al unor afecțiuni mai seriose.

Dat fiind faptul că există multe motive pentru care un copil nu vorbește de la o vârstă la care majoritatea celorlalți copii au început să vorbească, este foarte important să se pună un diagnostic profesional și de încredere.

Dacă copilul tău a împlinit vârsta de 2 ani și nu vorbește, ar fi de dorit să se facă o evaluare logopedică pentru stabilirea unui diagnostic, iar în urma acestuia să se înceapă terapia logopedică, dacă este cazul.

Intervenția timpurie realizată de specialiști este foarte importante pentru dezvoltarea limbajului și stimularea cognitivă a copilului, în cazul unui diagnostic timpuriu al copiilor cu întârzieri de vorbire.

Dacă întârzierea limbajului este o tulburare și nu un simptom, copilul va vorbi la un moment dat și fără terapie logopedică aplicată, însă va pierde achiziții importante pentru dezvoltarea cognitive și va înregistra întârzieri în dezvoltare.

Așadar, recomand părinților ai căror copilași au împlinit vârsta de doi ani și nu au limbajul instalat să consulte un logoped în vederea unei evaluări și ulterior, dacă e cazul, să înceapa terapia logopedică în vederea stimulării limbajului copilului.

Recomand părinților jocul Potrivește și spune! –  un joc complex ce îmbină consilierea și logopedia în același timp.

Jocul conține 11 imagini puzzle formate din 7 vocale sau 5 cifre pe care copilul trebuie să le potrivească și să le numească, după care se pot dezvolta discuții pe tema emoțiilor.

Îl puteți găsi aici : https://www.facebook.com/psihologlogopedbucuresti/.

Logoped Andreea Năstase: Întârzierile de limbaj, la copii - RevistaMargot.ro

Despre autorul acestui articol:

Andreea Năstase este psiholog logoped cu drept de liberă practică în psihologie clinică, psihopedagogie specială şi psihoterapie cognitiv comportamentală, având o experienţă de 10 ani în domeniul educaţiei ce au rezultat în competenţă desăvârşită în stimularea, dezvoltarea şi corectarea limbajului verbal şi non-verbal.

Aceasta susţine diferite ateliere de dezvoltare personală pentru copii, ateliere de dicţie pentru copii, prezentări şi cursuri în domeniul psihologiei şi logopediei.

Iubeşte extrem de mult să lucreze cu copiii, sa se joace şi să intre în lumea lor, având o mare satisfacţie când aceştia înregistrează progrese şi rezultate pozitive în terapia logopedică şi intervenţia psihologică.

„Nu cred că mi s-ar fi potrivit altă meserie decat cea pe care o am astăzi!
Mă regăsesc în totalitate în următorul enunţ: Singurul mod de a realiza lucruri extraordinare este să iubeşti ceea ce faci!”

Image via Flickr/Stephen Lee

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.