Parenting

Mamele se îngrijesc mai mult de copii și de casă, decât partenerii lor – studiu

Mamele se îngrijesc mai mult de copii și de casă, decât partenerii lor - studiu - RevistaMargot.ro

Deși trăim în secolul al XXI-lea și societatea a făcut progrese privind egalitatea de gen, femeile încă dedică mai mult timp treburilor casnice și copiilor decât partenerii lor bărbați.

Mai mulți cercetători din cadrul Universității Ohio au descoperit, în urma unui studiu, că la trei luni după nașterea primului copil al unui cuplu, bărbații petrec în jur de 101 minute pe zi relaxându-se, adică de două ori mai mult timp liber decât își alocă o femeie pe zi, și anume între 46-49 de minute. Multe mame ar spune că nu aveau nevoie de un studiu pentru a ști acest lucru, însă atunci când citești negru pe alb un fapt cu care tu te confrunți zilnic realizezi mai repede gravitatea acestei situații.

Cu alte cuvinte, atunci când tații sunt responsabili de treburile gospodărești și de îngrijirea copiilor, mamele nu se bucură la maxim de timpul destinat relaxării personale, pentru că adeseori ele folosesc în continuare o parte din timpul dedicat lor tot pentru a avea grijă de casă sau de cei mici.

Mai exact, bărbații se relaxează cam 46% din timpul lor liber, în vremea în care partenerele lor sunt ocupate cu îngrijirea copiilor, iar femeile se pot relaxa doar 16% din timpul lor liber în timpul în care bărbații își preiau responsabilitățile de a avea grijă de cei mici.

Pentru sarcinile casnice, situația este similară, bărbații reușesc să se relaxe cam 35% din timpul lor liber atunci când partenera lor se ocupă de treburi casnice, în vreme ce femeile doar 19% din timp atunci când bărbații preiau responsabilitățile casei.

În cadrul studiului au participat 52 de cupluri, ce au fost analizate pe perioada celui de-al treilea trimestru de sarcină și trei luni după nașterea primului copil. Partenerii fiecărui cuplu erau persoane educate și salariate.

Conform cercetătorilor, motivul pentru care bărbații petrec mai mult timp relaxându-se și mai puțin ocupându-se de treburile casnice ar avea de-a face cu diminuarea presiunii de a rezolva sarcini în weekend.

„În zilele libere, părinții își împart sarcinile casnice și îngrijirea copiilor. În zilele lucrătoare are loc mai degrabă un efort de echipă, dar atunci când în weekend există mai mult timp liber disponibil, iar părinții nu sunt presați de timp să-și termine mai repede toate sarcinile, atunci ies la iveală tiparele de gen și inechitatea, când femeile întreprind mai multe treburi casnice și îngrijesc copii, în vreme ce bărbații se relaxează”, declară Jill Yavorsky, profesor doctor sociolog la Universitatea din Carolina de Nord.

Descoperirile sunt surprinzătoare având în vedere că toți partenerii implicați în studiu deținueau slujbe.

„Mă așteptam ca ambii parteneri să dedice un timp egal acelorași sarcini”, a adăugat dr. Yavorksy.

Pentru a ne asigura că lucrurile sunt echitabile, sugerăm ca bărbații să devină mai proactivi în preluarea responsabilităților sarcinilor casnice și îngrijirii copiilor, în vreme ce mamele trebuie să învețe să-și aloce mai mult timp liber, informează site-ul Working Mother.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.