Sănătate

Află totul despre mamografia cu substanță de constrast, de la Dr. Cristian Florin Nicolae

Află totul despre mamografia cu substanță de constrast de la Dr. Cristian Florin Nicolae -

Medicul Cristian Florin Nicolae este specializat  pe radiologie și imagistică medicală.

Pe doctorul Nicolae l-am întâlnit la Clinica Medicum și am stat de vorbă despre diagnosticarea cancerului la sân prin intermediul mamografiei cu substanță de contrast.

El ne-a împărtășit informații pe care orice femeie ar trebui să le cunoască.

Revista Margot: Povestiți-ne despre mamografia cu substanță de constrast.

Dr. Cristian Florin Nicolae: Mamograful G-E Pristina, cu substanță de contrast este ultima metodă de investigație a sânului și detecție a cancerului mamar, ca și metodă superpozabilă mai există și examenul prin rezonanță magnetică a sânului, dar mamografia cu substanță de constrast este mult mai ieftină și mult mai ușor de efectuat, cu un diagnostic mult mai rapid.

Studiile arată că dacă leziunea suspectată ecografic sau mamografic anterior captează contrast, acolo este clar o leziune de tip neoplazic.

Mamografia cu substanță de contrast mai are un mare atu, acela de a pune diagnosticul in situ al cancerului mamar, datorită faptului că poate să releve stadiul incipient al cancerului prin evidențierea difuziei. Celulele canceroase, în prim stadiu, se hrănesc prin difuzie, până ajung să formeze acele vase de neoformație care se înmulțumesc, deci ele încearcă să găsească un vas de unde să se alimenteze.

Prin această mamografie, femeia are un diagnostic în 10 minute, cu o doză de iradiere infimă. Această radiografie a glandei mamare este facilă, nu doare și are contraindicații doar în cazul bolilor tiroide sau al insuficienței renale, substanța de contrast conține iod de accea vom depinde de uree și creatinină. Alergiile nu prezintă o problemă. În cazul în care pacienta declară că este alergică, aceasta primește un tratament, o premedicație, cu o zi înainte și în ziua investigației va putea efectua mamografia fără probleme. Folosim cele mai bune substanțe de constrast, am încredere în substanțele folosite fiindcă au o rată foarte mică de efecte secundare.

Revista Margot: Sunteți singura clinică din România care deține acest mamograf?

Dr. Cristian Florin Nicolae: În București da, iar cu softul acesta suntem unici în țară.

Acest soft mai este folosit de Spitalul de Oncologie de la Paris, Gustave Russy.

În Cluj mai există un soft similar, un pic mai vechi decât cel pe care îl folosim noi.

Revista Margot: Ne puteți vorbi despre costurile acestei investigații?

Dr. Cristian Florin Nicolae: Investigația este 600 de RON, cost în care intră o mamografie digitală, plus partea cu contrast.

Avantajul aparatului și softului acestuia, pe care l-am așteptat aproape patru luni, este că ne relevă o imagine digitală foarte bună. Deci ne putem orienta în cazul în care nu avem o mamografie făcută anterior și avem doar o ecografie, putem să dăm astfel și un diagnostic mamografic. Este cumva un 2 în 1.

Avem astfel două informații, avem o informație anatomică, super pozabilă viitorului examen histopatologic și o informație de vascularizație a formațiunii tumorale. Cancerul în general are în imagistica sânului un tip de captare într-un procent mare, există însă situații în care cancerele nu captează, dar acelea sunt foarte rare.

Revista Margot: Care sunt persoanele care au un risc mai mare de a dezvolta cancer la sân?

Dr. Cristian Florin Nicolae: Ultimele studii ale Societății Europene de Senologie arată că avem în primul rând că aproximativ 70-75% dîn rândul populației dezvoltă cancer, între 4 și 10 % e vorba de cancer genetic, deci moștenit pe linie maternă, și într-un procent de 10-20 % este un cancer familial, adică se asociază tumorile mamare cu tumorile de prostată ale tatălui și tumori de colon, mai sunt și altele, dar sunt foarte rare.

Incidența cancerului moștenit este foarte mică, studiile date publicității anul acesta de către cercetătorii americani și germani, ne arată un procentaj de 47%, respectiv 47,5%, de aceea ei încearcă să aducă toate femeile la screening, pentru că există în rândul populației acest procentaj mare de 70-75%.

Dacă nu ne controlăm la timp nu putem detecta cancerul într-un stadiu operabil și fără mari implicații emoționale și financiare pentru pacientă. Financiar nu mă refer doar la costurile pe care aceasta le plătește pentru un serviciu medical, mă refer la jobul ei, la implicațiile psihice, care sunt mult mai mari decât pierderile financiare. Nu putem preveni cancerul, dar îl putem diagnostica mai devreme.

Stadiile cancerului incipient, deci cancerele 0 și 1, sunt cele două stadii ale cancerului care nu necesită pentru vindecare tratament de chimioterapie, dacă este hormonal sensibil, așa cum sunt aproape 70% dintre ele.

La ora actuală protocolul în Uniunea Europeană este diagnosticul, ulterior puncția, biopsia mamară, terapia oncologică, în al patrulea rând se ajunge la chirurg pentru extragerea leziunii, și în ultimul rând facem radioterapie.

Ceea ce spune multe despre faptul că încercăm să diagnosticăm cancerele cât mai devreme și atunci nu mai avem nevoie să intervenim atât de brutal pe sânul pacientei, eliminăm etapele 4 și 5. Dacă diagnosticăm leziunea până în 15 mm și nu avem niciun ganglion prins, deci nu a metastazat în primul ganglion din cele patru stații, avem șanse mari de 94% de supraviețuire de până la zece ani. Dacă avem un singur ganglion prins atunci șansele de supraviețuire sunt undeva la 45% , deci până la cinci ani. Acest rezultat este unanim acceptat atât în Europa, cât și SUA, Canada sau Australia, unde sunt cele mai puternice centre de senologie.

De aceea se insistă să se facă în mase acest screening. De aceea firmele de asigurări din străinătate plătesc acest screening tocmai pentru a putea cheltui mai puțini bani cu tratamentul, pentru că a preveni este mai puțin costisitor decât a tratat.

Află totul despre mamografia cu substanță de constrast de la Dr. Cristian Florin Nicolae - RevistaMargot.ro

„Urmează firul roșu” a reprezentat evenimentul de prezentare al acestui mamograf, susținut de Andreea Marin. La capătul firului roșu am descoperit-o pe Gloria, o femeie puternică care a supraviețuit luptei cu cancerul la sân

 

Click pe numărul 2 pentru continuarea articolului

1 2
Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.