Sănătate

Ne putem vaccina dacă suntem însărcinate sau alăptăm?

Ne putem vaccina dacă suntem însărcinate sau alăptăm? - RevistaMargot.ro

Vaccinuri ce pot fi administrate în caz de risc major de infecţie

Aceste vaccinuri nu sunt recomandate în mod normal gravidelor, deşi prezintă riscuri minore. Pot fi totuşi administrate atunci când mama are risc mare de a contacta infecţii cu consecinţe majore pentru ea şi pentru viitorul său copil.

▪ Vaccinul antihepatitic B

La unele gravide, expuse riscului de infecţie cu virusul hepatitic B (VHB), vaccinarea antihepatitică se poate impune înainte de naşterea copilului.

De exemplu, se consideră expuse infecţiei cu VHB femeile însărcinate aflate în situaţii precum: au avut mai mult de un partener sexual în ultimele şase luni; au fost evaluate sau tratate pentru boli cu transmitere sexuală; au utilizat sau utilizează droguri injectabile; au avut un partener depistat pozitiv cu antigen HBs etc.

Datele disponibile la ora actuală sugerează că dezvoltarea fetusului nu ar fi afectată de administrarea vaccinului împotriva VHB în timpul sarcinii.

▪ Vaccinul contra meningitei

Deocamdată nu au fost identificate impedimente majore privind vaccinarea în timpul sarcinii cu vaccin meningococic pentru serogrupurile ACWY. Astfel, sarcina nu trebuie să excludă administrarea acestui vaccin, dacă imunizarea este indicată.

Se cere însă mai multă precauţie faţă de vaccinul împotriva serogrupului B, deoarece, fiind mai nou, nu dispune de atât de multe date. Acest vaccin ar trebui amânat postpartum, cu excepția cazului în care există risc major de contactare a meningitei de tip B.

Vaccinuri contraindicate

Vaccinurile contraindicate în perioada sarcinii sunt cele vii, atenuate, considerate ca având riscuri din punct de vedere teoretic.

▪ Vaccinul ROR (împotriva rubeolei, oreionului şi rujeolei)

Ar fi ideal ca orice femeie de vârstă fertilă să fie imunizată împotriva rubeolei înainte de a rămâne însărcinată. Efectele rubeolei congenitale sunt, după cum se ştie, dramatice.
Din păcate, imunizarea antirubeolică este contraindicată în sarcină. Această interdicţie se aplică şi pentru vaccinul combinat tip ROR, care nu conţine doar tulpina de virus rubeolic, ci şi pe cele rujeolică și urliană.

Mai mult, după administrarea vaccinului rubeolic sau ROR sarcina ar trebui evitată cel puţin 28 de zile.

▪ Vaccinul antivaricelic şi antizosterian

Vaccinul împotriva varicelei este şi el contraindicat femeilor însărcinate şi celor care vor să rămână însărcinate. După fiecare dintre cele două doze necesare, sarcina trebuie evitată timp de o lună de zile.

Şi vaccinurile împotriva zonei zoster sunt contraindicate gravidelor. În plus, acestea nu sunt autorizate pentru femeile de vârstă fertilă.

▪ Vaccinul anti HPV

Majoritatea studiilor realizate în rândul gravidelor expuse neintenţionat la vaccinul împotriva infecţiei cu HPV pledează în favoarea siguranţei acestui tip de imunizare. Totuşi, recomandările internaţionale menţin, din prudenţă, contraindicaţia de administrare a vaccinului contra HPV la gravide.

▪ Vaccinul BCG

Vaccinul BCG este contraindicat în perioada sarcinii, fiind necesare studii suplimentare pentru a demonstra siguranța acestuia.

Vaccinuri care impun precauţii speciale

Aceste vaccinuri trebuie administrate gravidelor numai atunci când beneficiile vaccinării depășesc riscurile contactării infecţiei faţă de care protejează.

▪ Vaccinul antihepatitic A

Este un vaccin inactivat, deci cu riscuri teoretice mici pentru făt. Totuşi, pentru că siguranța vaccinării împotriva virusului hepatitei A (VHA) în timpul sarcinii nu este clar determinată, această imunizare este de evitat la femeile însărcinate. Riscurile asociate vaccinării trebuie evaluate în raport de riscurile infecţiei cu hepatita A la femeile gravide expuse la VHA.

▪ Vaccinul pneumococic

Şi în cazul vaccinului pneumococic datele privind siguranţa în sarcină sunt puţine. În general, se consideră că vaccinarea trebuie făcută doar în anumite situaţii medicale. American College of Obstetrician and Gynecologist apreciază că vaccinul pneumococic PCV 13 se impune în sarcină dacă există un factor de risc specific pentru boala pneumococică. Siguranța vaccinului pneumococic PPSV 23 în timpul primului trimestru de sarcină nu a fost evaluată temeinic, deși nu s-au raportat efecte nedorite la nou-născuții ale căror mame au fost vaccinate neintenţionat în timpul sarcinii, apreciază şi CDC.

▪ Vaccinul antipoliomielitic

Atât SAGE (Strategic Advisory Group of Experts din cadrul OMS) cât şi alte entităţi din domeniul imunizării recomandă vaccinarea antipoliomielitică a femeilor însărcinate cu risc crescut de expunere endemică sau epidemică. Aşadar, atunci când o femeie gravidă necesită protecție imediată împotriva poliomielitei, vaccinul poate fi administrat în conformitate cu programele recomandate pentru adulți.

▪ Vaccinul împotriva febrei galbene

Vaccinul contra febrei galbene se administrează numai în situaţii speciale gravidelor. Astfel, când riscul de expunere la infecţie depășeşte riscurile vaccinării, vaccinul ar trebui administrat. Dacă riscurile vaccinării sunt superioare celor expunerii la boală, nu se recomandă imunizarea în sarcină. Totodată, o femeie care a primit vaccin împotriva febrei galbene trebuie să aștepte patru săptămâni înainte de a concepe un copil.

▪ Vaccinul antirabic

Având în vedere consecinţele rabiei, profilaxia postexpunere se impune chiar şi în timpul sarcinii. De menţionat că anumite studii au relevat o incidență crescută a avortului, a nașterilor premature sau anomaliilor fetale, asociată cu vaccinarea antirabică.

În concluzie, imunizaţi-vă dinainte de sarcină împotriva infecţiilor grave şi evitaţi factorii de risc care v-ar putea obliga să faceţi un vaccin riscant în timpul gravidităţii.

 

 

 

Sursa fotografiei principale: Pinterest

1 2
Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.