Provocările unei mame de gemeni

Provocările unei mame de gemeni

Provocările unei mame de gemeni - revistamargot.ro

Să fii mamă de gemeni înseamnă fericire la pătrat, dar şi griji la dublu. În cazul în care cei doi micuţi sunt şi primii copii, dificultăţile întâmpinate vor părea cu atât mai mari.

Totuşi ineditul situaţiei de a avea doi nou-născuţi în casă în acelaşi timp va face ca greul să fie acceptat cu bucurie. Dacă va fi pregătită psihologic şi logistic, mama se va obişnui din mers cu creşterea în tandem a micuţilor ei şi va reuşi să le ofere ambilor bebeluşi îngrijirea de care au nevoie.
De aceea, ar fi ideal să cunoască dinainte de naştere la ce provocări trebuie să se aştepte şi în ce privinţe îi va fi mai dificil decât unei mame cu un singur bebeluş:

Alăptarea

Este primul aspect la care va întâmpina probleme din mai multe puncte de vedere. Când sunt mici, bebeluşii mânâncă des şi pot cere lapte chiar şi la numai o oră-două după ultima alăptare. Mama se poate aştepta ca, uneori, micuţii să se trezească pentru a cere sân în acelaşi timp sau la intervale foarte mici unul de celălalt. Ea va avea nevoie să cunoască bine poziţiile pentru alăptarea simultană, astfel încât ataşarea la sân să fie corectă pentru ambii copii.

Acest lucru necesită deprinderea unor tehnici speciale, mai ales în primele luni când sugarii nu îşi susţin singuri capul. Pe de altă parte, mama de gemeni trebuie să fie pregătită să ofere lapte deja muls şi pus în biberon, dacă bebeluşii nu se vor sătura dintr-un singur sân la o masă. În cazul în care cantitatea de lapte produsă zilnic de sâni nu va fi suficientă, este bine să aibă la îndemână şi lapte formulă.

Şi hrănirea concomitentă cu biberonul a celor doi copii va fi complicată, până ce micuţii vor reuşi să îşi controleze bine capul, iar mai târziu să îşi ţină singuri biberoanele sau căniţele.

Somnul copiilor

Deşi mulţi bebeluşi dorm profund când sunt mici şi nu se trezesc prea repede din cauza zgomotelor din jur, plânsul unuia dintre gemeni îl va trezi de nenumărate ori pe celălalt geamăn. Astfel, trezirile lor pot fi destul de dese şi când sunt mici şi când se fac mai mărişori.

Totodată, mai există problema coordonării programului de somn al celor doi copii. Oricât va încerca mama să îi obişnuiască să îşi facă somnul în aceleaşi intervale orare, se va confrunta deseori cu situaţia în care unul dintre bebeluşi se trezeşte, iar celălalt abia adoarme.

Mai mult, dacă micuţii sunt obişnuiţi să adoarmă legănaţi sau în braţe, mamei îi va lua mult timp să îi liniştească pe amândoi. În jurul vârstei de doi ani, se recomandă culcarea gemenilor în camere separate măcar la somnul de zi, deoarece vor avea tot mai mult tendinţa de a se juca între ei, amânând ora de odihnă.

Îmbăierea

Şi ritualul băiţei este mai complicat pentru o mămică de gemeni. În fiecare seară, aceasta va trebui să ia în calcul în jur de o oră pentru spălarea micuţilor ei, dacă doreşte să facă lucrurile „ca la carte”. Bine ar fi ca la ora de baie să aibă ceva ajutoare în preajmă, însă, când acest lucru nu este posibil, există alte soluţii la îndemână.

Cel puţin până pe la şase-şapte luni, vârsta la care bebeluşii încep să stea în funduleţ, gemenii trebuie spălaţi neaparat separat. În timp ce unul dintre copii este în cădiţă, celălalt va fi ţinut în câmpul vizual al mamei. În acest scop, mama poate să facă băiţa copiilor în camera celor mici sau, dacă optează pentru camera de baie, să îl ia într-un landou şi pe al doilea geamăn. După ce mai cresc şi stau bine în funduleţ, gemenii pot fi îmbăiaţi împreună, folosind, de exemplu, nişte scăunele de baie.

Îngrijirea

Bebeluşii şi copiii mici au multe nevoi şi depind în mare măsură de ajutorul mamei. Aceasta va trebui să aibă grijă ca ambii micuţi să fie schimbaţi de scutec la timp, hrăniţi de îndată ce le este foame, culcaţi atunci când le este somn, îngrijiţi dacă sunt bolnavi, luaţi în braţe când o cer.

Toate aceste sarcini şi multe altele se impun a fi duse la îndeplinire cu dragoste şi dăruire, în condiţiile în care mama se va simţi de multe ori obosită peste măsură sau depăşită de situaţie.

Luatul în braţe şi atenţia mamei

Copiii mici cer braţele mamei mai tot timpul când sunt treji şi, pe măsură ce cresc, doresc exclusivitate în această privinţă. Deşi pentru o mamă de gemeni este un moment de maximă bucurie şi împlinire să îi aibă pe ambii copii în braţe, odată ce aceştia câştigă în greutate, nu va mai putea să îi poarte prea mult timp pe amândoi deodată.

Aşa că va trebui să îi ţină pe rând. Aceeaşi problemă va fi şi cu acordarea atenţiei sau a alinturilor. Oricât va încerca să le împartă în mod egal, cineva tot va fi nemulţumit. Uneori va reuşi să îi împace şi pe unul şi pe celălalt la acest capitol, alteori se va lovi de crize de plâns prelungite şi chiar de dispute între copii. În timp va învăţa să tempereze astfel de tensiuni, dar va fi nevoită să aibă întotdeauna grijă ca niciunul dintre copii să nu se simtă nedreptăţit sau mai puţin iubit.

Disputele şi concurenţa dintre gemeni

Se vorbeşte despre existenţa unei relaţii speciale între gemeni şi probabil, într-un anume fel, acest lucru este adevărat. Însă această afinitate se poate manifesta pozitiv la vârste mai mari, odată cu maturizarea. În mod surprinzător, la vârste foarte mici, concurența dintre gemeni este una foarte aprigă. Micuţii se ceartă şi se luptă pentru aproape orice: jucării, dulciurile preferate, atenţia părinţilor, cel mai bun loc de pe canapea etc.

Mama, dar şi ceilalţi membri apropiaţi ai familiei, trebuie să aplaneze în continuu conflictele şi să îi protejeze, deoarece, din păcate, uneori se pot lovi unul pe celălalt. Această competiţie este adesea extrem de solicitantă pentru mamă, având în vedere că ea îşi iubeşte ambii copiii la fel de mult şi doreşte ca ei să se înţeleagă bine.

Deplasările

Unei mame de gemeni îi va fi ceva mai greu să meargă singură cu copiii chiar şi până la magazinul din colţ. În unele situaţii va trebui să apeleze la ajutorul soţului sau al bunicilor pentru a se putea descurca. Întrucât această limitare se va menţine câţiva ani buni, este bine ca mămica să găsească soluţii, astfel încât să poată merge în diverse locuri fără a depinde de o a doua persoană.

De exemplu, cu un cărucior de gemeni potrivit, deplasările devin mai simple, cu condiţia ca micuţii să nu vrea să stea în braţe în acelaşi timp. Există o serie de modele de cărucioare de gemeni care pot fi folosite până la vârsta de trei ani. Se poate alege între varianta clasică side by side (cu locurile unul lângă celălalt) sau tandem (cu locurile unul în spatele celuilalt). Ambele prezintă avantaje şi dezavantaje, deci alegerea trebuie făcută numai după o documentare temeinică.

În situaţia în care mama conduce maşina şi vrea să se deplaseze împreună cu copiii la distanţe mai mari, în afară de cărucior (neaparat pliabil, pentru a intra în portbagaj) va fi nevoie şi de scaune auto. Şi aici oferta este foarte variată şi mama are de unde alege pentru a-şi asigura o mobilitate cât mai mare, inclusiv în perioada în care copiii sunt mici.

Situaţiile dificile simultane

Este foarte greu să creşti un copil, darămite doi de aceeaşi vârstă. În special mama va resimţi din plin momentele dificile și toate etapele cheie ce ţin de procesul de creştere şi dezvoltare a gemenilor. Îmbolnăvirile inerente, erupţia dinţilor, diversificarea, primii paşi, antrenarea la oliţă, învingerea temerilor, acomodarea cu grădiniţa, examenele importante de la şcoală, crizele de adolescenţă şi multe alte situaţii de acest gen se vor petrece în acelaşi timp sau la intervale apropiate. Toate vor trebui abordate şi depăşite ţinând cont de particularităţile fiecărui copil în parte, mai ales că gemenii au frecvent personalităţi pe deplin diferite.

Spiritul de frondă şi poznele

Conform zicalei populare „Nu există babă frumoasă şi copil cuminte”, micuţii sunt predispuşi să facă o serie de nebunii chiar şi de unii singuri. În doi, atât curajul de a nu îi asculta pe părinţi, cât şi capacitatea de a da o casă întreagă peste cap vor fi la cote maxime.

În plus, mama trebuie să se aştepte ca geamănul mai cuminte să se ia după cel mai neastâmpărat şi nu invers. Astfel, lucrurile vor scăpa câteodată de sub control, iar mama va trebui să găsească resurse pentru a face faţă şi acestei provocări.

Dar, dincolo de toate acestea, o mămică de gemeni va avea numeroase clipe de fericire şi împlinire care vor compensa întotdeauna dificultăţile inevitabile ale creşterii a doi copii de aceeaşi vârstă. Cu ceva ajutor de la ceilalţi membri ai familiei şi apelând la o logistică adecvată va depăşi cu bine obstacolele apărute şi va face faţă cu brio statutului de mamă de gemeni!

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.