Sfaturi pentru mame

Sfaturi pentru mame – aproape 42% dintre gravide suferă de deficit de fier (OMS)

Copiii din Slovenia și Japonia, cei mai activi din lume - RevistaMargot.ro

– Cercetatorii de la Universitatea Iowa au identificat un marker, situat la nivelul crierului, care este asociat cu agresivitatea copiilor mici. Cercetatorii au examinat copii care aveau intre doi ani si jumatate si trei ani si jumatate si au masurat intensitatea asa numitelor ”valuri ale creierului P3”, in momentul in care se confruntau cu o schimbare a situatiei. Cu cat aceste unde cerebrale P3 au o intensitate mai mica, cu atat copilul devine mai agresiv, conform eurekalert.org. (Medlife)

– Cel puțin 12 spitale din România nu fac deloc, în acest moment, avorturi la cererea pacientelor, ci doar avorturi terapeutice, considerate urgențe medicale. În alte spitale, o parte dintre medicii ginecologi refuză să ofere acest serviciu, dar au colegi care fac întreruperi de sarcină, în același spital. Fenomenul refuzului este în creștere în ultimii ani, iar unii medici și ONG-iști se tem că am putea asista la primii pași către o nouă interzicere a avortului. Subiectul este delicat: pe de o parte, legislația din România prevede că întreruperea de sarcină la cerere, până la 14 săptămâni, este legală. Pe de altă parte, “spitalele au bază legală atât pentru a oferi aceste servicii, cât și pentru a le refuza”. (Hotnews)

– Tot mai mulți copii din Marea Britanie sunt sunt spitalizați din cauza tulburărilor de somn, informează ziarul Independent. Aceștia suferă de insomnie, coșmaruri și somnambulism.

– În sarcină, volumul de sânge al corpului creşte considerabil, iar necesarul de fier devine tot mai mare. Fătul în plină dezvoltare şi placenta necesită, de asemenea, propriile rezerve de fier. În aceste condiţii, depozitele de fier se epuizează rapid, mai ales în trimestrele II şi III. Astfel se explică incidenţa deosebită a deficitului de fier în sarcină: aproape 42% în rândul gravidelor, conform unor estimări globale ale OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) şi CDC (Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor).

– Un bebeluș născut prematur are șanse mai mari de supraviețuire dacă vine pe lume la o maternitate dotată cu echipamente corespunzătoare (incubatoare performante și personal specializat).

– Rolul contracțiilor este acela de a dilata treptat colul uterin, pentru a face loc capului bebelușului. Vei simți presiune în zona spatelui, asemănătoare celei din perioada menstruală, sau în zona uterului. Senzația depinde de la femeie la femeie. Unele femei au un prag al durerii mai ridicat, altele nu sunt la fel de norocoase.

– După operația de cezariană, vei petrece între 2 și 4 zile în spital. Recuperarea este puțin mai anevoioasă decât în cazul unei nașteri naturale. Pentru controlul durerii, ți se va lăsa un cateter epidural prin care ți se vor administra analgezice.

Cateterul urinar și perfuzia vor fi îndepărtate în decurs de 12 ore de la finalizarea operației.

În medie, o femeie are nevoie de 3 luni pentru a fi în formă maximă și a-și putea relua chiar și activitățile fizice intense fără teamă. Cu ajutor și răbdare, nici nu-ți vei da seama când vei fi din nou pe picioare.

Rubrica Sfaturi pentru mame este susținută de https://www.pantofioriveseli.ro/

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.