Parenting

Singurătatea noii mămici

Singurătatea noii mămici - RevistaMargot.ro

Sentimentul extraordinar de împlinire pe care ţi-l dă existenţa copilului tău vine la pachet şi cu o latură mai puţin plăcută a maternităţii. Singurătatea noii mămici.

Este un sentiment la care, poate, nu te-ai fi gândit înainte de naştere.

Într-un fel, pare paradoxal să te simţi singură şi izolată când ai lângă tine cea mai dragă fiinţă din lume: copilul tău. Însă această stare este una reală şi firească.

Ca proaspătă mămică, probabil ai experimentat-o deja de nenumărate ori, chiar şi fără să o conştientizezi. În toiul nopţii, când toţi cei din casă dorm, iar tu îl veghezi de una singură pe cel mic.

În timpul zilei, când, aşa cum făceai şi tu altădată, fiecare pleacă de acasă cu treburi, socializează, călătoreşte, trăieşte noi experienţe. Iar tu rămâi singură cu copilul pentru programul invariabil şi repetitiv de somn-alăptat.

Spre seară, când eşti plictisită şi extenuată şi ţi-ai dori să te deconectezi cumva: să ieşi în oraş cu amicele, să faci shopping sau măcar să vorbeşti la telefon cu o prietenă. Dar, din nou, puiul care tânjeşte după braţele tale şi atenţia ta nu te lasă.

Nu este vorba de faptul că prezenţa copilului nu ar fi de ajuns pentru ca tu să fii fericită. Nici de faptul că regreţi maternitatea.
Ci de impactul multitudinii de schimbări care intervin în viaţa ta după naştere.

Corpul suferă transformări. Timpul pentru tine şi plăcerile tale este drastic diminuat. Cariera este lăsată în stand-by pentru o vreme. Viaţa socială şi anturajul nu mai au loc în noul tău program zilnic. Pe parcursul zilei, arareori părăseşti casa sau vorbeşti cu cineva.

Activităţile tale se rezumă aproape exclusiv la îngrijirea micuţului care tocmai a intrat în viaţa ta.
Cu toate aceste schimbări, nu este de mirare să te simţi singură şi izolată.

De ce apare şi cum se manifestă

Peste 90% dintre noile mămici suferă din cauza sentimentului de sigurătate şi izolare, conform unui sondaj realizat în Marea Britanie de un site de parenting. Dintre cele peste 2000 de mame chestionate de ChannelMum.com, 54% au recunoscut că simt lipsa prietenilor, iar 38% au admis că ascund acest sentiment de singurătate partenerului.

Potrivit studiului „Lonely within the mother”, publicat în Journal of Health Psychology, există mai mulţi factori favorizanţi ai acestei stări:

▪ Aşteptări nerealiste vizavi de experienţa maternităţii – multe femei sunt şocate de dificultăţile aferente îngrijirii unui nou-născut;
Suport social şi familial inadecvat – mama are sentimentul că tot greul este pe umerii săi şi nu se bucură de empatia celor din jur;
▪ Teama mamei că nu face faţă îngrijirii bebeluşului, accentuată de anumite cutume (de exemplu, cea potrivit căreia toate mamele trebuie să alăpteze);
▪ Dificultăţile asociate alăptării bebeluşului/incapacitatea de a alăpta;
▪ Reducerea oportunităţilor de interacţiune socială şi perturbarea relaţiilor sociale ale mamei după sosirea bebeluşului;
▪ Neîmplinirile anterioare ale femeii, devenită între timp mamă etc.

„O proaspătă mamă care se confruntă cu singurătatea simte acest lucru în contextul dezvoltării unei noi identități”, mai arată studiul menţionat.

Totodată, acesta subliniază că femeile aflate la prima experienţă în calitate de mamă simt această presiune mai intens.
Singurătatea resimţită după naştere poate fi însoţită de:
-anxietate
-tristeţe
-nervozitate
-vulnerabilitate
-pierderea încrederii în sine
-dezorietare
-depresie.

Este esenţial ca aceste stări să fie combătute, deoarece, în timp, pot reprezenta o ameninţare la adresa sănătăţii şi stării de bine a noii mame.

Cum o combatem

Dacă eşti de curând mămică sau urmează să devii, poţi experimenta după naştere această stare, fără să fie ceva în neregulă cu tine.
În plus, o poţi combate prin măsuri precum:

▪ Recunoaşterea şi admiterea sentimentului de singurătate al noii mămici. În caz contrar, starea se poate agrava, ducând la extenuare, dezechilibre şi chiar depresie.
▪ Iniţierea de discuţii cu partenerul de viaţă, dar şi cu rudele şi prietenii pe care eşti obişnuită să îi ai aproape. Spune-i soţului prin ce treci şi încercaţi să găsiţi împreună soluţii. Stabiliţi un program de vizite cu cei dragi pentru a reduce momentele de singurătate.
▪ Căutarea companiei altor mame care se află în aceeaşi situaţie ca şi tine. Şi, desigur, programarea cât mai multor activităţi împreună.
▪ Folosirea avantajelor tehnologiei de comunicare pentru a relaţiona: apeluri video, chat-urile reţelor sociale, aderarea la grupuri de mame sau părinţi etc.

Deci, dragi mamici, nu vă negaţi sentimentele, ci înfruntaţi-le. Este o perioadă grea, dar trecătoare. Bebe creşte repede şi, în curând, veţi putea ieşi tot mai des cu el. Până atunci, căutaţi noi soluţii de a socializa şi rămâneţi pozitive!

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.