Sarcină

5 lucruri despre sarcină la care nu te-ai gândit

5 lucruri despre sarcină la care nu te-ai gândit - RevistaMargot.ro

Oricât am citi despre sarcină și maternitate, nu ne săturăm. Pentru că este un subiect care ne umple viețile de cunoaștere, uimire și încântare. Iată câteva aspecte simpatice pe care le-am descoperit recent. 5 lucruri despre sarcină la care nu te-ai gândit!

Lapte

Compoziția laptelui diferă nu doar pe durata alăptării, ci chiar din perioada dezvoltării fetale. Studii realizate în 2013 au demonstrat că pentru fete, organismul mamei produce lapte mai puțin gras, 1,75%.

În timp ce pentru băieți procentul poate ajunge chiar și la 2,8. Acest lucru se întâmplă pentru a satisface nevoile fătului, care diferă în funcție de sexul său. Băieții primesc astfel proteinele de care au nevoie pentru a dezvolta o masă musculară mai mare. Fetele compensează prin cantitatea de lapte consumată la o masă.

În regiunile sărace, compoziția laptelui matern este mai grasă chiar și pentru fete.

5 lucruri despre sarcină la care nu te-ai gândit - RevistaMargot.ro

©Pinterest

Hormonii tatălui

Cu toții știm ce roller coaster al hormonilor este perioada sarcinii pentru o femeie. Însă nu la fel de cunoscut este și faptul că înaintea nașterii, nivelul de testosteron produs de tată scade și cel de prolactină crește (hormon responsabil cu producerea laptelui, dar și crearea unei legături între părinte și copil).

O explicație ar fi aceea că rolul acestei schimbări este de a-l împiedica pe proaspătul tată să caute alt partener și să facă față mai ușor perioadei fără sex de după sarcină.

Creier de mamă

Am auzit toate poveștile despre memoria femeii care pare să o ia razna în timpul sarcinii.

Însă studiile au arătat că emisfera dreaptă a creierului devine mai activă pe durata sarcinii.

Așadar, creierul încearcă să se pregătească pentru a face față, în mod creativ, noilor sarcini pe care le aduce viața de mamă.

Mai mulți copii

Se pare că există o corelație între anumiți factori genetici și probabilitatea de a avea o sarcină multiplă.

Așadar, dacă ești înaltă, ai peste 35 de ani sau cineva din familia ta a mai avut gemeni, nu fi surprinsă să afli că și tu vei avea o sarcină multiplă.

Două generații

Dacă ai o fetiță, porți în burtică două potențiale generații. Asta pentru că încă din uter, ovarele fetelor produc toate ovulele de care vor dispune de-a lungul vieții.

De ce potențiale?

Pentru că rămâne la latitudinea fiicei tale dacă alege să folosească unele dintre acele ovule pentru a aduce viață la rândul ei.

Câte dintre aceste informații le știai deja?

 

Credit foto© Pernille Nygård Lovely

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.