Sănătate

Au apărut primele cazuri de gripă ! Cum îi protejăm pe copii?

Au apărut primele cazuri de gripă ! Cum îi protejăm pe copii? - RevistaMargot.ro

Încă din luna octombrie au fost înregistrate mai multe cazuri de gripă clinică la nivel naţional. În săptămâna 22-28 octombrie, au fost confirmate şi primele trei cazuri de gripă cu virus AH1.

Totodată, s-a constatat creşterea numărului total de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecţii virale ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii); acestea depăşind spre finele lui octombrie 92.100 de cazuri.

Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT), este vorba de o creştere cu 9.6% faţă de aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 2.8% comparativ cu săptămâna anterioară.

Gripa nu este o boală cu incidenţă foarte mare (anual, afectează între 5% si 15% din populație); însă, uneori, poate duce la complicaţii (pneumonie, infecții ale urechii sau sinusurilor, deshidratare, agravarea afecțiunilor medicale cronice preexistente etc) şi chiar la deces.

De exemplu, sezonul anterior de gripă (octombrie 2017-mai 2018) s-a încheiat cu nu mai puţin de 129 de decese confirmate cu virus gripal. Printre pesoanele decedate s-au numărat şi copii.

Cum se transmite gripa

Gripa poate fi contactată foarte uşor de către copii, mai ales dacă aceştia merg în colectivitate sau în zone aglomerate:

-Prin contactul direct cu picăturile împrăştiate prin tuse sau strănut de cei deja infectaţi.

-Prin venirea în contact cu obiecte sau suprafeţe pe care au ajuns picături sau secreții din nas ori gât de la persoanele bolnave de gripă. Ducând apoi mâinile la gură sau la nas, copiii pot contacta imediat virusul.

Protecţia prin vaccinare

Alături de alte categorii precum femei însărcinate, vârstnici cu boli cronice, bolnavi de astm sau cardiaci, copiii reprezintă şi ei categorii vulnerabile în faţa virusurilor gripale. Este deci crucial să fie protejaţi cât mai bine de astfel de îmbolnăviri.

Cea mai eficientă modalitate de protecţie este vaccinarea antigripală. Aceasta poate fi făcută începând de la vârsta de şase luni.

Este ideal ca vaccinarea să se facă înainte de debutul sezonului de gripă, deoarece anticorpii dezvoltaţi după vaccin ating nivelul optim după două-patru săptămâni.

La prima vacinare antigripală, copiii mici au nevoie de două doze de vaccin, la interval de minimum patru săptămâni.

Vaccinul trebuie repetat anual, pentru că virusurile gripale au numeroase tulpini care pot suferi mutaţii de la un sezon la altul.

Este important de precizat că vaccinurile antigripale disponibile în România (atât varianta trivalentă, cât şi cea tetravalentă) conţin virusuri inactivate. Nu produc deci reacţii adverse importante şi în niciun caz gripă sau alte infecţii.

Printre reacţiile adverse posibile se înscriu durerea la locul injectării, febra moderată, iritabilitatea, lipsa apetitului, simptomele similare răcelilor comune.

Mai trebuie spus că vaccinarea antigripală nu protejează față de alte tipuri de virusuri respiratorii, ci doar de cele gripale. Cu alte cuvinte, copiii vaccinaţi pot face viroze şi alte infecţii respiratorii, dar acestea din urmă foarte rar dau complicaţii.

Protecţia prin alte măsuri

Pentru copiii care nu au vârsta de vaccinare sau pentru cei cu contraindicaţie de vaccinare trebuie redus pe cât posibil riscul de a contacta un virus gripal. Şi anume:

-Evitarea aglomeraţiilor (de exemplu mijloacele de transport în comun, mall-urile, locurile publice de joacă indoor), unde riscul de a intra în contact cu o persoană infectată este foarte mare.

-Evitarea vizitelor în colectivităţi sau a persoanelor care frecventează colectivităţi, mai ales în cazul nou-născuţilor şi copiilor mici.

-Respectarea regulilor generale şi individuale de igienă, cu accent pe spălarea regulată a mâinilor copilului.

-Aerisirea zilnică a locuinţei şi menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade.

-Îmbrăcarea adecvată a copilului când este scos afară şi evitarea expunerii acestuia la stres termic; adică ieşiri sau deplasări când este foarte frig, alternarea diferenţelor mari de temperatură (repaus în spaţii încălzite cu ieşiri la temperatură scăzută) etc.

Este recomandat să vă consultaţi cu medicul copilului în legătură cu modalitatea potrivită prin care îl puteţi proteja pe cel mic de gripă şi de complicaţiile acesteia.

Iar, în cazul în care copilul prezintă simptome care vă duc cu gândul la gripă – debut brusc şi accentuat al unei răceli, febră mare şi persistentă, frisoane, dureri musculare intense, stare generală alterată –, solicitaţi imediat asistenţă medicală.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.