Bebe

Bațe, mami, ia-mă bațe!

Bațe, mami, ia-mă bațe! - RevistaMargot.ro

Dacă bebelușii ar putea vorbi, cu siguranță ar cere mereu în brațe.

Iar cercetările arată că avem toate motivele să-i ascultăm. Atingerile tandre de la începutul vieții îmbunătățesc răspunsurile creierului bebelușilor. În plus, pot ajuta la îndepărtarea traumelor.

Un studiu realizat pe 125 de bebeluși născuți la termen, dar și prematur, a dezvăluit că atingerile delicate în primele zile de viață influențează direct modul în care creierul bebelușului reacționează la atingeri.

De ce este important? Copiii născuți prematur vor gestiona mai bine îmbrățișările. Micuții vor putea începe să le perceapă ca fiind plăcute, nu stresante.

Știm că atingerea are un rol foarte important în dezvoltarea copiilor. Dar îmbrățișările sunt mai mult decât o declarație de iubire între părinte și copil. Experiențele traumatice ale bebelușilor născuți prematur pot fi ameliorate prin contactul fizic cu părinții lui.

Cu ajutorul unei plase EEG, răspunsurile creierelor celor mici au fost măsurate. S-a descoperit că la simțirea unui curent de aer, plasa înregistra răspunsuri puternice din partea creierului bebelușilor născuți la termen. Însă reacțiile copiilor născuți prematur erau mult mai slabe. Ceea ce denotă că aceștia sunt influențați în mod negativ de procedurile medicale suferite atât de timpuriu.

Bebelușii născuți prematur sunt nevoiți să petreacă primele zile în unități de îngrijire intensivă. Ceea ce înseamnă că de multe ori nu îi au aproape pe părinți. Pentru a nu fi deprivați de atingerile benefice, e de luat în calcul ca în spitale să existe terapeuți fizici. Aceștia se pot asigura că bebelușii primesc atingerile vitale recuperării unor răspunsuri cerebrale normale.

Sigur că în cazul în care copilul necesită îngrijiri speciale, atingerea e benefică nu doar copilului, ci și părinților. Este un mod de a recăpăta un pic din încrederea că își pot ajuta copilul să depășească momentele dificile.

Bebeluși sau adulți, cu toții tânjim în mod instinctiv după atingeri. Așa că dacă mai era cumva nevoie de vreun pretext să-ți iei bebelușul în brațe, această descoperire e pretextul potrivit, nu?

 

sursa fotografiei Pixabay/The Poor Photographer

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.