Copilul

Cât de importantă este rutina în viața unui copil

Cât de importantă este rutina în viața unui copil - RevistaMargot.ro

Rutina reprezintă capacitatea pe care o dobândește o persoană după o practică îndelungată. De fapt, este vorba despre obișnuința de a acționa ori a gândi mereu în același fel. Specialiștii admit că rutina poate avea, la un moment dat, și anumite dezavantaje dar în cazul unui copil, este foarte important să se respecte o rutină zilnică. Acest lucru îl organizează mai bine și îl face mai responsabil.

Tocmai de aceea, fiecare părintele trebuie să știe cât este de necesară rutina zilnică în viața copilului său. Unul dintre cei mai cunoscuți experți americani în parenting, Laura Markham, susține că rutina reprezintă o fundație a vieții care ne ajută sa facem față situațiilor mai dificile.

Este necesar să se stabilească rutina zilnică pentru un copil

Specialiștii în parenting atrag atenția că un copil are un sentiment de teamă mult mai dezvoltat decât în cazul adulților. El experimentează lucruri noi – de exemplu, o mâncare pe care nu a mai gustat-o sau un loc unde nu a mai mers, iar aceste lucruri pot fi, de multe ori, foarte stresante. Tocmai de aceea, apare nevoia de rutină, aceasta îi oferă un anumit confort, pentru că micuțul știe dinainte la ce să se aștepte.

Fiecare copil ar trebui să aibă un program zilnic de activități, indiferent de vârstă. Orele de somn, apoi perioada când merge la grădiniță ori școală, somnul de prânz, orele de joacă, etc. Respectarea acestor repere îl face pe micuț mai organizat, obișnuindu-l cu un programul în va face pe cel mic mai responsabil.

Chiar și bebelușii au nevoie de rutină, cu program de masă și de somn, pentru a face diferența dintre zi și noapte. Așadar, rutina zilnică este necesară în viața unui copil. Potrivit site-ului Aha Parenting, copiii funcționează cel mai bine dacă respectă, zilnic, un anumit program bine structurat.

Totuși, programul unui copil are nevoie de flexibilitate, spun specialiștii. În acest mod, copilul își va îndeplini două dintre cele mai importante sarcini ale sale – explorarea și experimentarea.

Care sunt avantajele rutinei la un copil

Stabilirea rutinei zilnice pentru un copil nu este deloc simplu pentru părinte, însă de îndată ce micuțul va avea un program bine pus la punct, avantajele nu vor întârzia să apără. În primul rând, veți fi mult mai organizați. Munca părintelui va fi mai eficientă, iar adaptarea copilului la activitățile și provocările din fiecare zi va fi mult mai ușoară. Veți observa că, având un program stabilit de dinainte, copilul va învăța în timp să facă anumite lucruri – de exemplu să se spele mai bine pe dinți dimineața și seara, să își facă ghiozdanul sau să adoarmă mult mai ușor.

Este necesar ca micuțul să se familarizeze cu anumite obiceiuri, cum ar fi să strângă jucăriile înainte de culcare, să se spele pe mâini înainte masă, etc. Având același program, copilul poate să se acomodeze și să își dea seama exact care sunt sarcinile pe care le are, având grijă să le îndeplinească la timp. De exemplu, rutina reușește să pună la punct problema intarziatului la școală.

În același timp, rutina îl face pe copil mult mai cooperant. Specialiștii susțin că un copil care are, zilnic, un program clar este mai puțin anxios și deloc stresat, pentru că este obișnuit cu activitățile și sarcinile pe care le are de făcut. Un alt avantaj este că micuțul devine capabil să facă anumite lucruri singur. Toate aceste lucruri îl vor face să devină pe parcurs mai independent.

Nu uitați să includeți în programul zilnc al copilului și un moment de intimitate, de minim 5 minute: o îmbrățișare la prima oră a dimineții, o discuție seara despre evenimentele din timpul zilei așa încât să existe un mic ritual conectare, pe care să îl respectați întocmai. De altfel, această rutină îl face pe copil să aibă mai multă încredere în părinții lui.

Ce riscăm atunci când nu stabilim rutina copilui

În situația în care cel mic nu are stabilit un program clar al activităților din timpul zilei, apare haosul și dezorganizarea. Psihologii spun că un copil care crește fără să aibă un program clar ar putea deveni un adult care nu știe să respecte anumite reguli.

Studiile arată, totodată, că un copil care nu are o rutină zilnică dezvoltă, pe termen lung, poate dezvolta probleme de comportament și instabilitate emoțională. Foarte important este ca cel mic să păstreze această rutină și pe perioada vacanței. În același timp, este necesar ca părintele să nu transforme prorgramul copilului într-un set de reguli și restricții pentru cel mic.

Psihologii recomandă părinților să nu lase copilul prea mult la televizor. Un episod de desene animate pe zi este suficient. Totodată, în programul zilnic al copilului nu trebuie să lipsească activitățile fizice: fie ca este vorba de practicarea unui sport (tenis, dans, fotbal), fie că este vorba de activități recreative – cum ar fi mersul pe role sau mersul cu bicicleta.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.