Copilul

Cum amenajăm camera copilului

Cum amenajăm camera unui copil - revistamargot.ro

Încă din ziua în care își anunță venirea pe lume, bebelușul le face planuri părinților, care au de pregătit foarte multe lucruri pentru noul membru al familiei. Camera copilului rămâne una dintre principalele preocupări. Ea trebuie aleasă cu multă grijă, ținând cont că acceasta reprezintă, de fapt, lumea celui mic.

Cum alegem camera copilului? Cum o mobilăm? Cum o zugrăvim? Sunt foarte multe aspecte de care ar trebui să țineți cont. Mulți părinți se gândesc la posibilitatea de a adapta această cameră în funcțiile de etapa de creștere a copilului: când este bebeluș, când merge la grădiniță și apoi la școală. Nu există reguli general valabile pentru amenajarea camerei copilului, imaginația este cel mai bun sfătuitor. Pentru ca vraja copilăriei să nu dispară, camera fiecărui copil ar trebui să fie de poveste.

Camera nou-născutului
Unii părinți decid ca bebelușul să aibă propria lui cameră, din prima zi în care nou-născutul ajunge acasă.  Primele criterii de care ar trebui să țineți cont sunt cele legate de igienă, sănătate și siguranță. Până la vârsta de șase luni, bebelușul are nevoie de un mediu intim și protector, cu părinții cât mai aproape. Între 6 și 12 luni, bebelușul începe să își regleze propriul ritm: hrană, somn, activitate.
O cameră de bebeluș trebuie să fie în primul rând bine aerisită și este foarte important să aibă cel puțin o fereastră care se poate deschide larg. Camera bebelușului trebuie să fie și bine izolată și bine încălzită. Se recomandă ca temperatura să fie de 20-23 grade Celsius. Pătuțul bebelușului trebuie să fie confortabil și să aibă o saltea potrivită. Lenjeria trebuie să fie confecționată din țesături lejere. 
 
Foarte importantă este și lumina naturală, care trebuie să pătrundă în cameră. De asemenea, lumina artificială trebuie să fie caldă, difuză și să bată din lateral. Alegeți și o lumină de veghe în timpul nopții, utilă în cazul în care trebuie să îl schimbați pe cel mic ori să îl alăptați. 
 
Atenție la becurile „eco”: de cele mai multe ori, lumina emisă de acestea este de culoare albastră. Cercetătorii  de la Universitatea John Caroll din Ohio, SUA, susțin că lumina albastră contribuie la apariția depresiei postpartum, care afectează 10-15 la sută dintre femeile care au născut. Acestea se trezesc de mai multe ori în timpul nopții iar aprinderea constantă a lămpii de iluminat afecteaza grav producția de melatonină, hormonul care are un rol crucial în starea de sănătate a organismului.

Ce nu ar trebui să lipsească din camera unui bebeluș:

  • pătuț pentru copil cu reglaj de înălțime
  • zona de alăptat – fotoliu sau un sezlong pentru mămică
  • zona de joacă, eventual un țarc cu jucării
  • dulap pentru hăinuțele bebelușului
  • pardoseală caldă
Camera unui copil preșcolar
După vârsta de trei ani, micuțul începe să își contureze personalitatea, are preferințe și gusturi. Tocmai de aceea, este timpul potrivit pentru a-i amenaja o cameră chic, doar pentru el. Dacă vă cunoașteti foarte bine copilul, amenajarea camerei lui nu ar trebui să fie un lucru foarte greu de făcut.
Pătuțul de tip leagăn se înlocuiește cu un pat reglabil pe lungime. Puteți alege forme complexe – suspendat, în formă de căsuță, mașină, etc. Locul de joacă ar trebui să fie mai mare. De asemenea, puteți pune în camera copilului și o minibibliotecă pentru cărți cu imagini sau dvd-uri.
Puteți alege un covor amuzant, cu mașinuțe ori prințese, la care să asortați draperiile și perdelele camerei. Puteți pune accentul pe culoarea pereților. Sunt foarte la modă autocolantele sau desenele pe perete. Evitați roșul aprins sau negrul pe suprafețe mari, ori combinațiile de culori reci. Camera copilului nu ar trebui să fie o prelungire a camerei părinților și nu trebuie să fie în aceeași notă cromatică.
De asemenea, puteți organiza un loc special de joacă pentru cel mic, unde să amplasați, de exemplu, o tablă pe care copilul poate să deseneze cu creta. Este un joc care îl va amuza, cu siguranță.
Întrerupătoarele ar trebui să fie amplasate în apropierea patului, astfel încât micuțul să poată aprinde lumina în cazul în care dorește să meargă la toaletă. Pe timpul zilei, lumina naturală trebuie să fie principala sursă de iluminat în camera copilului.
Camera unui școlar
Camera unui copil care merge la școală ar trebu să țină cont de dezvoltarea, capacitățile și necesitățile lui. Luați în calcul faptul că școlarul are nevoie de independență, intimitate și de mai multă încredere. Este timpul să amenajați un spațiu nou, destinat pregătirii temelor, păstrării ghiozdanului, cărților, caietelor și a celorlalte rechizite școlare.
Biroul trebuie să fie suficient de spațios, pentru un laptop sau calculator cu imprimantă. Patul se poate schimba cu o canapea extensibilă. În cazul în care biroul este prea mic, copilul va sta ghemuit și cocoșat atunci când va scrie. Atenție la scaun: acesta nu trebuie să fie neapărat un scaun foarte scump, ci unul foarte confortabil, care să susțină corect coloana vertebrală.
Culorile recomandate pentru pereți pot fi neutre – bejuri, gri cald sau pastelate, pe care le puteți combina cu tonuri de alb.
Indiferent de vârsta copilului dumneavoastră, atunci când îi amenajați camera, încercați să țineți cont de dorințele și preferințele lui. În cazul în care considerați solicitările prea deplasate, le puteți adapta, în acest fel copilul va deveni încrezător și sigur pe el.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.