Sănătate

Dr. Sandra Alexiu – Lucruri pe care nu le știai despre vaccinul antigripal

Dr. Sandra Alexiu: Lucruri pe care nu le știai despre vaccinul antigripal - RevistaMargot.ro

Sandra Alexiu, medic primar de medicină de familie și președinte al Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti-Ilfov (AMFB), ne lămurește în privința câtorva chestiuni legate de epidemia de gripă.

  • Este vaccinul obligatoriu?

Sandra Alexiu: Vaccinul gripal nu este obligatoriu nicăieri, ci face parte dintr-o categorie specială.

Pe site-ul Centrului European de Control al Bolilor transmisibile, veți vedea că pentru fiecare țară este definită o schemă de vaccinare, împărțită în trei categorii. Unele dintre vaccinuri sunt cele recomandate, altele sunt opționale și mai există și vaccinurile ce ar trebui făcute în anumite situații speciale. Și în programul național de imunizare al României este menționat acest lucru.

Dacă vă uitați în lege, după articolul cu schema de imunizare la copii, urmează un alt articol care se referă la situațiile speciale. Anume: gravide, plăgi, scheme speciale la pacienții cu transplant și gripă. În situația gripei se menționează acele grupe de risc, despre care tot vorbim în zilele acestea, și care sunt grupele de risc recomandate de către OMS, deci vaccinarea în situații speciale asta înseamnă.

Discutăm de o boală sezonieră, în care anumitor categorii le este  recomandată vaccinarea.

  • La cât timp după administrare își va face vaccinul antigripal efectul

Sandra Alexiu: Timpul suficient de bun pentru ca vaccinul să facă protecție se atinge după un interval de 10-14-21 de zile.

Unele persoane răspund foarte bine la vaccinare, ele fac titru mare de anticorpi, altele nu, iar acest lucru este valabil pentru fiecare vaccin.

Procentul de persoane nonrespondente este mic, dar există. În situația vaccinului de care vorbim, există un studiu publicat săptămâna trecută, care arată că vaccinul din acest sezon, protecția împotriva virusului AH1R1, care de altfel este și circulant în acest moment în Europa și la noi, este de 72%, ceea ce este foarte mult, anul trecut protecția era în jur de 30 și ceva la sută.

  • Ce se poate întâmpla în intervalul de două săptămâni cu persoana care s-a vaccinat?

Sandra Alexiu: În aceste două săptămâni, pentru că nu are „armata suficient construită”, înseamnă că persoana care s-a vaccinat nu poate să se protejeze suficient împotriva viruslui.

În momentul în care echipamentul de instruire al armatei este complet, orice întâlnire cu virusul duce la distrugerea acestuia și în organism el nu-și mai poate face efectul. Dacă nu avem titlu de anticorpi corect, putem fi expuși virusului și îmbolnăvirii și putem face forme de gripă.

  • Cei care au intoleranțe sau alergii vor trebui să se consulte și cu medicul alergolog dacă își fac vaccinul?

Sandra Alexiu: Nu, pentru că singura contraindicație pentru vaccinarea împotriva gripei este intoleranța gravă la proteina din ou.

Când spun asta mă refer la istoric de reacție anafilatică, șoc anafilactic, asta înseamnă grav.

Dacă de la ou ne ies niște bubițe nu înseamnă că avem contraindicații la vaccinare antigripală.

  • Cum se poartă masca?

Sandra Alexiu: Depinde, sunt măști care sunt colorate diferit pe ambele fețe, sau sunt măști care sunt albe, există unele măști care sunt cumva „turnate” formei feței, indiferent pe care mască o alegem, aceasta trebuie pusă și pe nas și pe gură, asta este important.

Partea care stă la nas are de obicei și un fir metalic ușor, ca să se poată mula pe nas, astfel încât să nu cadă, și se prinde cu un elastic subțire după urechi.

Trebuie să adaug că, vaccinarea trebuie făcută toamna tocmai pentru că virusul circulă începând din octombrie, maxima circulație începând din ianuarie; din acest motiv, vaccinarea trebuie făcută în octombrie-noiembrie, astfel încât în momentul în care circulă virusul să ne găsească pregătiți.

Sigur că nu este târziu nici în timpul circulației, dar dacă virusul deja circulă suntem expuși virusului în perioada în care se formează anticorpii.

Vaccinarea se face în fiecare an pentru că virusul are variabilitate foarte mare, el se schimbă de la un an la altul sau în anumite intervale de timp, astfel încât este foarte probabil ca dacă folosim un vaccin care a fost făcut în urmă cu câțiva ani, acesta să nu mai fie eficient. Se produc foarte multe mutații și nu avem încă tehnologia de a crea un vaccin pentru protecție de lungă durată.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.