Sănătate

Pediatrul Mihai Craiu: Ce NU trebuie să faci dacă cel mic este suspect de gripă

Pediatrul Craiu Mihai: Tot ceea ce Nu trebuie să faci dacă cel mic este suspect de gripă - RevistaMargot.ro

Ce facem și …. mai ales ce NU FACEM la un copil cu posibilă gripă?

Medicul Mihai Craiu are o serie de recomandări

După ce am recunoscut faptul că boala cu febră, de data aceasta, este altfel decât la toate celelalte episoade de „răceală” pe care juniorul le-a experimentat la grădiniță, putem să ne gândim la gripă. Este vorba de aşa numita situație de ILI (Influenza-like Illness), în care musafirul nedorit (virusul gripal) a venit „fast & furious”.

Atunci când are gripă copilul devine evident bolnav, cu dureri de cap, de muşchi şi de oase, în câteva ore. Pare a fi mult mai bolnav decât o arată tusea rară!

Ce facem? Dăm un medicament de febră si apelăm medicul de familie pentru a ne sfătui în privința paşilor de urmat.

Ce NU facem?

1. Dacă febra nu scade deloc, în ciuda dozelor corecte de Paracetamol sau Ibuprofen, nu ne grăbim cu alte antitermice, fară aviz medical.

În nici un caz nu-i dăm copilului aspirină (nici efervescentă, nici tamponată, de nici un fel!!) unui pacient care ar putea avea gripă sau varicelă. De ce? Pentru că cel mic ar putea face complicații mortale, cum este sindromul Reye,  care afectează grav ficatul şi creierul copilului.

2. Nu ne repezim la spital cu un copil care are DOAR febră și se simte altfel foarte bine şi se joacă normal, dacă este un copil ce nu are nici o boală gravă cunoscută. Mai ales dacă are mai mult de 5 ani.

3. Nu ne ducem la spital NICI în cea de-a cincea zi de febră foarte mare, asociată cu semne evidente de ILI. Chiar dacă aflăm, la acest moment, cu ajutorul testelor de laborator, că este gripă, e prea târziu pentru tratament specific cu antivirale (Oseltamivir).

Tratamentul are eficacitate maximă dacă este început în primele două zile de boală.

4. Nu utilizăm antibiotice la domiciliu, FĂRĂ consult medical.

În această de grupă de NU ANTIBIOTICE intră si prescripțiile telefonice.

Copilul mic, sub cinci ani sau care are o boală cronică, TREBUIE consultat direct, dacă e suspect de ILI, şi nu telefonic!!

5. NU ne „culcăm pe o ureche” după un test rapid negativ pentru gripă.

Nu este absolut sigur că nu avem boala şi că nu o putem transmite altora.

Trebuie să ne izolăm la domiciliu și sa evităm cu grijă să nu tusim incorect (fără a acoperi nasul și gura cu cotul).

Vreme de câteva zile, până când scade febra.

6. Nu dezvoltăm o psihoză pentru nevoia imperioasa de a-i testa pe cei mici de gripă.

Zeci de copii au fost aduși la INSMC (și în toate celelalte spitale de copii pe care le cunosc) pentru testare de gripă, sub cele mai ciudate pretexte – vecinul de palier are gripă, școala unde învață copilul va fi închisă, locuiesc în oraşul cu numărul maxim de pacienți confirmați etc. etc.  În unele cazuri, fiind vorba, de altfel, de copii sănătoşi.

Testul de gripă ar trebui făcut la acei pacienți care ar trebui internați, care au o formă severă de boală sau care ar putea face complicații majore.

7. Ca să fie cu noroc… Nu dăm copiilor Oseltamivir (Tamiflu) de capul nostru.

Dacă dăm Tamiflu tuturor copiilor suspectați de gripă și tuturor celor cu care aceștia intră în contact, vom obține o selecție a virusurilor circulante cu rezistență la Oseltamivir. S-a mai întâmplat acets lucru şi în anii trecuți.

Abuzul de Tamiflu are aceleași efecte de selecție a „golanilor MARI și rezistenți”, ca și excesul de antibiotic, în cazul bacteriilor.

8. Nu există purtător sănatos de virus gripal.

Şi nu facem teste să verificăm dacă „a rămas” virusul în corpul copilului după vindecare.

9. Nu intrăm în panică din cauză că nu am găsit Tamiflu din proprie inițiativă, pentru un autotratament la domiciliu.

Doar pentru că bănuim că avem gripă. În spital, pentru pacienții cu gripă medie/severă, există medicație adecvată.

10. Diversele suplimente de „imunitate” promovate asiduu pe toate canalele radio-TV în aceste zile au efect ZERO BARAT ABSOLUT pentru cazurile de gripă.

Dacă e vorba de o gripă uşoară (cum sunt aproape toate formele de boală observate recent), aceasta se va vindeca fără niciuna dintre doctoriile „miraculoase”. Daca e vorba de o gripă severă, aceasta se tratează în spital.

 

Aceste recomandări au fost preluate de pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru copii, a medicului pediatru Mihai Craiu, cu acordul acestuia.

 

 

Fotografia principal a fost preluată de pe pagina de Facebook a pediatrului

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.