Sănătate

Fluorul și alimentația corectă contribuie la sănătatea dințișorilor copilului tău

Dacă vrei ca micuțul tău să aibă dinți frumoși și sănătoși, va trebui să-i oferi o alimentație echilibrată, care să includă zilnic alimente din cele cinci grupe principale: cereale, fructe, legume, lapte și produse lactate, carne, ouă, pește și leguminoase uscate. De asemenea, trebuie săi dai mai puține alimente dulci, acestea distrugând smalțul și erodând dinții, precum și mai puțină cacao sau pâine neagră (care împiedică absorția calciului).

Oferă-i zilnic alimente bogate în calciu: lactate și brânzeturi, broccoli, soia, ouă, cereale, pește. Pentru dezvoltarea unor dinți puternici și fără carii este nevoie și de fluor, astfel va trebui să-i dai copilului alimente bogate în fluor și să-l încurajezi să se spele pe dinți după fiecare masă.

Dintre alimentele bogate în fluor fac parte sarea de bucătărie fluorinată, laptele, brânzeturile, peștele, fructele de mare, algele, carnea (rinichi, ficat), cerealele (mai ales orezul nedecorticat), semințele, afinele, caisele, cartofii. Cum însă fluorul din alimentație nu acoperă decât o mică parte din necesarul zilnic, unii medici recomandă suplimente pe bază de fluor. Profilaxia cariilor cu tablete care conțin fluor ar trebui începută încă de la primul dinte de lapte deoarece dinții de lapte sănătoși pun bazele unei dentiții definitive sănătoase. Este bine să știi că tratamentul cu fluor nu comportă riscuri, dar supradozarea poate fi periculoasă.

De asemenea, învață-ți copilul să se spele pe dinți (cu pastă specială pentru copii) în fiecare dimineață și seara înainte de culcare (de preferat și după fiecare masă). Mai mult, pentru o bună igienă orală, îi poți cumpăra un irigator bucal. Până  când copilul va învăța să folosească irigatorul corect, îi poți face chiar tu periajul.

Astfel, trebuie să acorzi o atenție deosebită alimentației pe care i-o oferi copilului tău încă de la o vârstă fragedă, dar și însușirii regulilor de igienă pentru ca acesta să aibă dinți frumoși și sănătoși.

 

 

Autor: Mihaela Crețu

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.