Călătorii cu copiii

Incursiune în Satul lui Moş Crăciun

Incursiune în Satul lui Moș Crăciun

De când se ştie despre Moş Crăciun, copiii şi-au întrebat părinţii unde locuieşte de fapt cel care, în noaptea de Ajun, le lasă cadourile aşteptate sub brad. Potrivit legendei, casa lui Santa Claus s-ar afla într-un loc secret. Deşi povestea sa continuă să fie şi în prezent învăluită în mister, acum avem un Moş „oficial”, cu adresă cunoscută de toată lumea şi a cărui reşedinţă poate fi vizitată în orice zi a anului.

Ţara care îl găzduieşte pe Santa Claus al lumii moderne este Finlanda. Reşedinţa Moşului – Santa Village – se află în provincia Laponia, satul Napapiiri, la 8 km nord de capitala Rovaniemi. Nu este, aşa cum se credea demult, tocmai la Polul Nord, însă se află chiar pe Cercul Arctic.

De la inaugurarea sediului său de pe Cercul Arctic, în 1985, Santa a fost vizitat de milioane de oameni din toate colțurile lumii, inclusiv staruri pop, politicieni, personalități din televiziune sau sportivi renumiţi. În ultimul deceniu, tărâmul lui Moş Crăciun a devenit o atracţie turistică de top, numărul turiştilor atingând în utimul an cote impresionante, de circa jumătate de milion de vizitatori.

Chiar dacă zona este eminamente una comercială, din care nu lipsesc magazinele cu suveniruri, restaurantele și cafenelele, atmosfera de aici continuă să fie una de basm.

În sat, domină cabanele din lemn, iurtele şi construcţiile din gheaţă, iar renii sunt o apariţie obişnuită.

Foarte aproape de Santa Village se situează Santa Park, un parc de distracţii subteran unde spiritul Crăciunului se simte în toate lunile anului.

Locuri de vizitat de către copii

Incursiune în Satul lui Moş Crăciun - revistamargot.ro

Moș Crăciun așteptându-și oaspeții, sursa foto: Pinterest

Biroul oficial lui Moș Crăciun

Visul copiilor de a se afla faţă în faţă cu Moşul poate deveni uşor realitate pentru cei care ajung în Laponia. Moş Crăciun se află „la datorie” în biroul său în fiecare zi a anului, de la ora 10.00 la 17.00, iar în sezonul estival şi în cel al sărbătorilor de iarnă are program prelungit, de 9.00-18.00, respectiv 9.00-19.00. Vizita la Moș Crăciun nu costă teoretic nimic, însă cine vrea să se fotografieze sau să se filmeze cu acesta trebuie să îi plătească pe elfii de aici, care au grijă să imortalizeze toate momentele speciale. Copiii pot primi inclusiv un certificat care să ateste că s-au întâlnit cu Santa Claus – „Certificate of meeting Santa Claus at the Arctic Circle”, sau un certificat de „copil cuminte” – „Santa’s niceness certificate”.

Adresa biroului este Santa Claus Office, Joulumaantie 1, 96930 Arctic Circle, Rovaniemi, Lapland, Finland.

Incursiune în Satul lui Moş Crăciun - revistamargot.ro

Casa lui Moș Crăciun, sursa foto: Pinterest

Expoziţia Crăciunului

Clădirea principală a satului de vacanță, numită și Casa Crăciunului, găzduiește o expoziție unică, dedicată acestei sărbători. Expoziția, care se întinde pe o suprafaţă de 400 mp, cuprinde două secţiuni : una care prezintă Crăciunul finlandez, cu toate tradițiile legate de Crăciun și Moş Crăciun din Laponia, „Joulupukki”; şi alta care înfăţişează cele mai recunoscute tradiții de Crăciun de pe glob.

Incursiune în Satul lui Moş Crăciun - revistamargot.ro

Oficiul Poștal al Moșului, sursa foto: Pinterest

Oficiul Poștal al lui Moş Crăciun

Acesta este un alt punct de atracţie de unde vizitatorii pot trimite felicitări către cei dragi. Nici de aici nu lipsesc elfii, mereu pregătiţi să răspundă la toate întrebările copiilor despre Crăciun. Anual, în perioada sărbătorilor de iarnă, la Oficiul Poștal al Moşului sunt procesate în jur de 50.000 de mesaje. În acest loc ajung scrisorile copiilor din lumea întreagă, iar, conform datelor de pe site-ul oficial, din 1985 încoace, Santa Claus a primit circa 17 milioane de scrisori din 200 de ţări. Toate cărțile poștale, scrisorile și coletele expediate de la acest oficiu poştal poartă ştampila specială a Cercului Arctic, unică în lume. Adresa Oficiului Poștal al lui Moş Crăciun este Santa Claus Main Post Office,Tähtikuja 1,96930 Artic Circle, Finland.

Incursiune în Satul lui Moş Crăciun - revistamargot.ro

Fabrica de Jucării a Moșului, sursa foto: Pinterest

Fabrica de jucării

Cele mai multe vizite se fac probabil la Fabrica de jucării a lui Moş Crăciun, unde spiriduşii Moşului lucrează de zor. Aici, ghizii elfi răspund la orice întrebare sau provocare a copiilor precum: „Cum intră Moş Crăciun pe coş?” sau „Cum ajunge Moş Crăciun la toţi copiii din lume, într-o singură noapte?”.

Incursiune în Satul lui Moş Crăciun - revistamargot.ro

O plimbare cu o sanie trasă de câini husky, sursa foto: Pinterest

Santa Park

În lumea magică a elfilor şi a lui Moş Crăciun, copiii au posibilitatea de a experimenta o serie de lucruri: să înveţe la Şcoala elfilor cum să îl asiste pe Moş Crăciun (se oferă şi diplomă!), să treacă pe sub Cercul Arctic, să viziteze galeriile de gheaţă pentru a o întâlni pe Ice Princess, să facă o plimbare de neuitat cu Magic Train, să guste din dulciurile delicioase ale Mrs. Gingerbread Bakery sau să urmărească spectacole impresionante cu tematică de Crăciun.

Şi pentru activităţile outdoor există o multitudine de opţiuni precum o vizită la ferma de reni ori la Husky Park, o plimbare cu sania trasă de reni sau o călătorie plină de aventuri în Joulukka, în pădurea secretă a lui Santa Claus. Părinţii şi copiii mai mari se pot bucura de diferite tipuri de safari: cu reni, cu husky sau, mai modern, cu snowmobilul.

Moşul se pregăteşte de plecare

Pe 23 decembrie, sania magică a lui Moş Crăciun va fi încărcată cu daruri şi va pleca la drum către cei aproximativ 2 miliarde de copii care o aşteaptă cu nerăbdare. Se spune că Santa reuşeşte să treacă pe la toţi copiii în numai o noapte datorită unui praf magic presărat peste renii de la sania sa. Astfel, aceştia pot zbura cu viteza luminii.

Pentru a nu rata nici o destinaţie, cei şapte reni ai moşului – Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer şi Vixen – sunt ghidaţi de renul Rudolph, cu nas roşu şi strălucitor.

Este bine ca părinţii să îi obişnuiască pe cei mici cu atmosfera specială din această perioadă, pentru ca, atunci când vor fi mari şi nu vor mai crede în Moş Crăciun, să ştie să se bucure la fel de mult de venirea sărbătorilor de iarnă!

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.