Parenting

Întoarcerea din concediul de maternitate

Revenirea la serviciu după concediul maternal este o etapă marcată de neliniște. Deși hățișurile legislative și nesiguranța locului de muncă pot părea cele mai dificile obstacole, nici nu se compară cu dificultățile psihice întâmpinate de proaspetele mame.

 

Despărțirea de copil poate fi percepută ca o a doua naștere. Ideea de a te îndepărta de cel mic, alături de care ai fost aproape 24 din 24 în ultimele luni îți dă fiori. Iar dacă la asta mai adaugi și faptul că țara noastră se bucură totuși de una dintre cele mai lungi perioade de concediu maternal, spre deosebire de majoritatea țărilor, unde acesta durează între 2 și 4 luni, avem toate ingredientele unei despărțiri dramatice. Hai să descoperim împreună câteva trucuri pentru ca această etapă să nu fie atât de dificilă:

  • Dacă alăptezi natural, acum este o perioadă bună să te împrietenești cu pompa. Vei avea nevoie să pui deoparte lapte în cazul în care locul tău de muncă nu pune la dispoziție o creșă și nu ai posibilitatea să te strecori pentru pauzele mici și dese de masă ale celui mic.
  • Pregătește-ți ținute confortabile. Poate ești printre norocoasele care și-au revenit spectaculos la formele dinaintea sarcinii, dar altfel, nu încerca să te păcălești cu ideea că vei putea să intri în vechile haine. Poți fi la fel de chic și arăta impecabil fără să te chinui să-ți ții respirația.
  • Încearcă să ai o întrevedere cu șeful pentru a te pune la curent cu ce schimbări au mai avut loc în firmă și ce așteptări are de la tine în noul context.
  • Dacă ai posibilitatea, reîncepe lucrul treptat, oferindu-ți astfel posibilitatea de a te adapta mai ușor. Oricât de dor ți-ar fi de vechile tale sarcini de la serviciu, poate fi copleșitor să începi munca direct cu o zi plină. Lipsa de antrenament își va spune cuvântul, iar ei i se va adăuga și grija constantă față de cel mic pe care l-ai lăsat acasă.
  • Asigură-te că ai în permanență la tine niște șervețele absorbante pentru cazul în care mai ai scurgeri de lapte. Oricât de serioasă ar fi o ședință, sânii tăi totuși nu țin cont de asta și s-ar putea să ai surprize. Poți lua și o cămașă de schimb în cazul în care te pătezi.
  • Începe să te gândești în grija cui vrei să lași copilul înainte de a te întoarce la serviciu. Fie că e vorba de mama, soacra, o bonă sau chiar soțul tău, acordați-vă cel puțin o săptămână de acomodare. Îngrijitorul va învăța de la tine tot ce trebuie să facă, bebelușul se va obișnui cu persoana respectivă și tu vei pleca mai împăcată, iar copilul simte asta.
  • Fă o probă a noului program. Poți începe cu o zi în care îl lași pe cel mic patru ore cu îngrijitorul și treptat poți crește durata. Astfel, înveți să faci față dorului de cel mic, iar el are timp să se acomodeze cu îngrijitorul lui.
  • Indiferent că bebelușul are șase luni sau doi ani, este foarte important să îi vorbești. Explică-i că vei pleca pe parcursul zilei, dar seara te vei întoarce și veți petrece timp împreună. Fii atentă la tonul folosit. Copiii sunt foarte receptivi și vor realiza imediat din glasul tău sau limbajul trupului dacă ești neliniștită. Fii fermă, nu ezita și ia-ți mereu la revedere de la copil. Nu tărăgăna aceste momente pentru a nu-i da ocazia copilului să intre la bănuieli sau să înceapă să plângă.
  • Pregătește-te mental să auzi tot felul de remarci. Toți oamenii au păreri și foarte mulți au impresia că vrei să le și auzi. Te poți lovi de replici de genul „O, ce n-aș da și eu să fi stat doi ani acasă” sau „Vai, eu n-aș putea să-l las pe al meu ca să merg la serviciu”. Respiră adânc, zâmbește și adu-ți aminte că ai dat piept unor situații și mai grele de atât. Doar ești mamă!
  • Rezistă tentației de a vrea să faci totul! Învață să delegi sarcinile. Vei veni acasă obosită și nerăbdătoare să petreci timp cu puiul tău. Praful poate să mai aștepte, la fel și vasele. Fie stabilești un acord cu partenerul să te ajute cu treburile domestice, dacă nu ai făcut asta deja până acum, fie lași treburile astea în grija mamei, menajerei sau oricărei alte persoane dispuse să te ajute.
  • Ai răbdare cu tine însăți. Poate vor fi momente când te va podidi plânsul de dorul celui mic. Încearcă să fii realistă și nu idealiza amintirile. La birou îți vei reaminti doar momentele minunate petrecute cu cel mic, dar nu uita că acasă ai totuși un bebeluș, cu bune și cu rele. Chiar dacă nu mă crezi, adaptarea la noua etapă este mai dificilă pentru tine, cel mic neavând încă noțiunea timpului.
  • Bucură-te! Viața ta este mai bogată și cumva ai dobândit superputerea de a face față celor două situații.

 

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.