Sănătate

Metode prin care mamele pot reduce oboseala

Metode prin care mamele pot reduce oboseala - RevistaMargot.ro

Atunci când devii mamă, viața îți oferă cele mai frumoase daruri: momente unice, de fericire maximă alături de cel mic și amintiri pe care niciodată nu ai cum să le uiți.

Totuși, orice mamă are momente mai dificile, pe care le depășește de multe ori, cu greu: stres, griji și oboseală. Un mare înțelept spunea că maternitatea este cea mai bună dovadă că somnul nu este esențial pentru omenire. Totuși, cele mai multe mame se plâng de oboseală cronică.

Momentele de oboseală apar încă de la instalarea sarcinii.

În primul trimestru, corpul resimte această oboseală și foarte multe femei însărcinate dorm foarte mult la începutul sarcinii. Este etapa în care viitoarea mămică se poate considera norocoasă, pentru că în această perioadă se poate odihni. Imediat după naștere, oboseala se acutizează pentru că cel mic trebuie hrănit foarte des, în special în timpul nopții. Din păcate, starea de oboseală se prelungește pe măsură ce crește copilul, foarte multe mămici fiind nevoite să se reîntoarcă la serviciu. Astfel, ea va adăuga, în plus, alte 8-9 ore de muncă.

Funcția de angajat și de părinte full-time pot determina o stare de oboseală cronică, de care se scapă cu greu.

Metode prin care mamele pot reduce oboseala - RevistaMargot.ro

sursa foto: Pinterest

Cum ții oboseala sub control?

Fiecare mămică trebuie să știe că sănătatea și starea ei de bine este foarte importantă pentru copilul său. Tocmai de aceea, ar trebui să își gestioneze foarte bine activitățile din timpul zilei și să fie foarte bine organizată, așa încât starea de oboseală să fie cât mai puțin prezentă.

Orice mamă trebuie să conștientizeze că atunci când vor crește mari, copiii nu își vor aminti cât de curată este casa, câte feluri de mâncare le pregătea mama ori cât de bine le erau călcate hainele, ci mai degrabă își amintesc momentele și întâmplările pe care le-ați petrecut împreună. Tocmai de aceea, este foarte important să petreci timp de calitate alături de copii, astfel încât să aveți cele mai frumoase amintiri.

În același timp, puteți apela la câteva trucuri pentru ca oboseala să nu se „acumuleze”.

Metode prin care mamele pot reduce oboseala - RevistaMargot.ro

sursa foto: Pinterest

1. Dormi odată cu copiii

O oră sau chiar două ore de somn atunci când copii se odihnesc ajută foarte mult. Aceasta este, de fapt, regula de aur.

Indiferent dacă nu adormi, simplu fapt că stai întinsă în pat induce o stare de odihnă. De asemenea, este importat ca în fiecare seară să mergeți la culcare împreună, pentru a prinde cât mai multe ore de somn.

Metode prin care mamele pot reduce oboseala - RevistaMargot.ro

sursa foto: Pinterest

2. Mănâncă sănătos!

Alimentația este foarte importantă în combaterea oboselii. Numeroase studii au demonstrat faptul că atunci când un om este obosit, el este tentat să mănânce mai mult decât de obicei. Nutriționiștii recomandă alimente bogate în vitamine, care să asigure energie maximă organismului.

O femeie obosită trece mai ușor peste această stare dacă mănâncă și se hidratează corespunzător.

Bea cel puțin doi litri de lichide pe zi și mănâncă multe fruncte și legume. Dulciurile trebuie consumate cu moderație. Este adevărat, zahărul ridică instantaneu nivelul de energie, însă – după o anumită perioadă de timp – revii la starea inițială de oboseală.

Așa că dulciurile consumate atunci când ești foarte obosită nu ajută mult, ci contribuie la acumularea de kilograme în plus.

Metode prin care mamele pot reduce oboseala - RevistaMargot.ro

sursa foto: Pinterest

3. Băuturile cu cofeină sau teină trebuie băute în prima parte a zilei

Cercetătorii spun că prima cafea nu trebuie băută imediat după ce ne trezim. Potrivit unui studiu efectuat de neurologul Steven Miller, ora 8:00 nu este cea mai indicată pentru o ceașcă de cafea, deoarece la acea oră, corpul uman produce cortizol, un hormon care ne trezește în mod natural. Cel mai bine este sa bei cafeaua sau ceaiurile cu teină după ce nivelul de cortizon din sânge a scăzut, ceea ce se întâmplă între 9:30 si 11:30.

După ora 16:00, cafeaua va provoca o stare de agitație și, în plus, vei adormi mai greu seara. Evită, așadar, să consumi cafea după-amiază.

Metode prin care mamele pot reduce oboseala - RevistaMargot.ro

sursa foto: Pinterest

4. Fii foarte organizată!

De multe ori, cheia lucrurilor eficiente este organizarea. Tocmai de aceea, este necesar sa fii foarte organizată în activitățile pe care trebuie să le faci într-o zi. Folosește timpul eficient și scurtează lista lucrurilor inutile pe care le faci.

Ușurează-ți munca, cerând ajutorul unei alte persoane din casă (soț, mamă, soacră). De exemplu, poți scăpa de corvoada statului la coadă, plătind facturile on-line. Totodată, poți reduce timpul petrecut în magazine, făcând cumpărăturile pe net.

În același timp, fiecare femeie trebuie să facă față diferitelor situații. Sunt zile infernale în care te simți depășită de situație, iar în acest caz este foarte important să fii înțeleasă de cineva și să primești o încurajare. În astfel de situații, contează foarte mult sprijinul și înțelegerea unei alte persoane apropiate – poate fi o prietenă bună, mama sau partenerul de viață.

Metode prin care mamele pot reduce oboseala - RevistaMargot.ro

sursa foto: Pinterest

5. Fii mai indulgentă cu tine!

Orice femeie trebuie să învețe să se iubească pe sine și să își acorde timp personal (măcar o jumătate de oră pe zi), indiferent cât ar fi de ocupată.

Nu e necesar ca întreaga casă să fie aspirată zilnic. Nu trebuie să gătești în fiecare zi, iar lucrurile copiilor să fie perfect aranjate în dulapuri și călcate la dungă.

Psihologii spun că multe mame dau o mai mare importanță acestor detalii, însă este mult mai important timpul petrecut alături de copii. Cei mici trebuie în primul rând iubiți!

Avertisment: Oboseala poate duce la depresie

Lipsa somnului aduce emoții negative, frustrare și nervozitate. Aceste emoții negative pot conduce la depresie .

Potrivit studiilor, peste jumătate dintre oamenii care suferă de oboseală cronică dezvoltă la un moment dat o stare depresivă. Cei care ajung în acest punct au tendința de a vedea totul în negru, fără să găsească motive de bucurie. Sfatul psihologilor este să vă gândiți la toate lucrurile frumoase din jur. Nu este un exercițiu ușor, dar poți căuta răspunsul la câteva întrebari. Este adevărat, ești foarte obosită când vii de la serviciu, dar cum ar fi fost viața dacă nu ai fi avut un job? Îngrijirea unui copil îți îngreunează un pic viața, dar cum ți-ai imagina viața fără el?

Dacă mama este calmă, are un echilibru interior de nezdruncinat, atunci copiii vor fi fericiți.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.