Interviuri

Diana Mocanu, Editura Gama – Timp pentru citit

Diana Mocanu, Editura Gama - Timp pentru citit - RevistaMargot.ro

De peste 20 de ani de zile editura Gama este specializată pe cărți pentru cei mici.

Deși piața de carte din România este în creștere, editurile sunt preocupate de impactul pe care îl au dispozitivele tehnologice asupra timpului pe care copiii îl alocă lecturilor.

Pentru a contracara această direcție nesănătoasă, editura Gama a inițiat campania „Ziua în care avem timp”, o zi în care membrii unei familii renunță la tablete, telefoane, calculatoare sau televizor și citesc împreună.

Ne-am întâlnit cu Diana Mocanu, directorul editurii Gama, pentru a discuta despre cum dezvoltăm gustul pentru lectură al celor mici.

– Revista Margot: Ce înseamnă să ai o editură de cărți pentru copii, în România?

Diana Mocanu: Este foarte frumos pentru că toată ziua te joci.

Învățarea prin joc este unul dintre lucrurile pe care le facem în cadrul procesului creării titlurilor educative Gama.

Avem chiar și o echipă de prieteni copii cu ajutorul cărora testăm produsele pe care le facem, le îmbunătățim în permanență.

Cei mici sunt niște critici radicali, uneori ne întorc titlurile din faza finală de BT și atunci noi suntem nevoiți să îmbunătățim conținutul cărților.

– Revista Margot: Cât citesc copiii români?

– Diana Mocanu: Eu zic că lucrurile arată din ce în ce mai bine pe piața de carte din România.

Sunt prezente în librării atât de multe cărți frumoase, încât cititorii au de unde alege.

Și asta facem și noi în cadrul colecției Gama Imago, le oferim literatură copiilor și adolescenților, cu subiecte care îi interesează, care sunt aproape de preocupările lor.

Celor mai mari le punem la dispoziție cărți cu teme care să-i incite, precum dependența de droguri, bullying-ul etc.

– Revista Margot: Cum se face research-ul când alegeți un titlu nou?

Diana Mocanu: Vorbim cu părinți, citim articole.

Multe dintre idei pornesc însă de la nevoile copiilor mei. Eu am trei copiii cu vârste foarte diferite așa că foarte mult mă inspir din ceea ce fac și își doresc ei și prietenii lor.

– Revista Margot: Ce părere aveți de lista de lecturi obligatorii, care este neschimbată de ani de zile? Cum putem ajuta copiii să se îndrepte spre lecturile contemporane?

Diana Mocanu: Putem să ducem la îndemâna lor tot ceea ce înseamnă titluri, lecturi actuale, personaje care să îi inspire.

Cu siguranță lista aceea este valoroasă din punct de vedere cultural, dar credința mea este că un copil care ajunge să citească, care își dezvoltă această deprindere, se va îndrepta de unul singur și către scriitorii contemporani sau marea literatură.

Atunci când un copil este înconjurat de cărți, își vede părinții citind, cu siguranță va fi și el curios să înceapă să citească. Dacă în primă fază va fi încurajat și motivat să citească va face apoi mai departe acest lucru, fără niciun îndemn din partea celor din exterior.

Editura Gama are o preocupare reală către deprinderea cititului și oferim copiilor cărți care să-i atragă foarte mult. De exemplu, colecția Învăț să citesc are niveluri diferite de dificultate, la nivelul 0 cei mici se joacă cu abțibilduri, elemente din zona jocului. A învăța să citești este un  un demers atât de dificil la început, încât doar dacă conferi o notă extrem de atractivă acestei activități, cel mic va persevera.

Editura Gama chiar își dorește să-i motiveze pe cei mici să citească. O altă colecție a noastră, Tandem, este destinată cititului împreună între copil și părinte. Copilul citește părintelui o primă poveste care este scrisă cu litere majuscule, în vreme ce a doua poveste este mai complexă și este scrisă cu litere mici, fiind desigur citită de părinte.

Cea mai nou lansată carte a noastră se numește Eu citesc cu tine, iar pentrua  o parcurge este de ajuns ca cel mic să știe să lege litere în cuvinte, doar atât, pentru că în debutul cărții el descifrează cuvinte, le reține vizual, iar apoi în textul citit de părinte intervine atunci unde vede marcat cu culoare cuvântul citit în preambul, acela este momentul în care intervine și el, și astfel paginile curg foarte ușor iar cel mic ajunge la finalul unei cărți de 30 de pagini, când de fapt el se află abia la nivelul la care leagă litere, dar ajutat de părinte copilul poate citi. Satisfacția de a termina de citit o carte îl va motiva să vrea să citească o alta.

 

Diana Mocanu, Editura Gama - Timp pentru citit - RevistaMargot.ro

Diana, răsfoind una dintre cărțile editurii Gama

– Revista Margot: Ce părere ai de ceea ce se întâmplă în învățământul românesc în momentul acesta?

Diana Mocanu: Chiar am studiat în profunzime lucrurile, Gama a fost prima editură din țară care a editat materiale Montessori.

La vârsta de 2-3 ani cei mici descoperă lumea senzorial. În momentul în care i-am pus în mână fetiței mele litere abrazive, aceasta a fost foarte curioasă să le descopere. Este de fapt un transfer către creier, cel mic începe să învețe literele. După litere urmează jocuri în care cel mic asociază literele cu imaginile, ca într-un puzzle, formează cuvinte.

Eu nu pledez ca un copil să citească foarte repede, nu aceasta este ideea, ci ca în momentul în care el devine atras și interesat de litere, părintele să aibă toate aceste materiale necesare la îndemână și să-l instige pe copil el pentru ca el să devină cât mai curios.

În cadrul metodei Montessori, în momentul în care un copil intră într-o anumită perioadă de cunoaștere, care este diferită de la un copil la altul, părintele trebuie să fie foarte atent la cel mic și în momentul în care devine curios cel mic, adultul să-i înmâne acestuia instrumentele necesare dezvoltării cunoașterii.

– Revista Margot: Cum a fost la Gaudeamus anul acesta?

Diana Mocanu: A fost foarte fain. Pentru noi Gaudeamus este mereu o experiență așteptată cu drag fiindcă intrăm în contact cu publicul nostru.

An de an discutăm cu publicul cititor și ni se transmite ceea ce se dorește să edităm, cred că nu am putea să oferim cărți folositoare dacă n-am fi în contact cu cititorii noștri și părinții lor.

– Revista Margot: Duminică, 18 noiembrie, în cadrul Târgului Gaudeamus, a avut loc dezbaterea „Copilăria și noile oferte de divertisment: între digital, carte și joacă în aer liber”, ca primă fază a campaniei „Ziua în care avem timp”. Ce ne puteți spune despre această campanie?

Diana Mocanu: Dezbaterea a fost una încinsă, actuală și interesantă. Au participat Mirela Retegan, Daniela Palada Teodorescu, Mircea Toma, dar și un cititor avid precum Daria (booktuber – Daria, prietenă cu cărțile), care ne-a arătat cum gândesc copiii din ziua de azi.

Ziua în care avem timp este o provocare pe care o lansăm familiilor. Ideea a pornit de la îngrijorările pe care le auzim și pe care le exprimă mai toți părinții din jurul nostru, cum că cei mici nu mai citesc, iar adulților le este teamă că piticii vor deveni dependenți de digital. De aceea, pe 2 decembrie, Gama propune să ne depărtăm de digital și să ne distrăm fără ecrane la îndemână, să ne amuzăm cu cărți, jocuri.

Gama îi va premia prin tragere la sorți pe cei care se înscriu în concurs cu ajutorul unei fotografii prin care arată cum s-au distrat pe 2 decembrie.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.