Sarcină

Femeile însărcinate chiar radiază? – studiu

Femeile însărcinate chiar radiază? - studiu - RevistaMargot.ro

Femeile însărcinate aud adeseori că pielea lor are o strălucire deosebită. Este acest lucru un mit sau nu?

Conform medicului Iren D. Hjellestad, cercetător al Laboratorului de cercetare a hormonilor, din cadrul Spitalului Universitar Haukeland din Bergen, Norvegia, acest fenomen este într-adevăr unul  veridic.

„Strălucirea unei gravide poate fi remarcată începând cu cel de-al doilea semestru”, a declarat medicul norvegian.

„Unele femei experimentează schimbările hormonale din timpul sarcinii ca pe un beneficiu, în vreme ce altele ca pe niște probleme de care s-ar fi putut lipsi”, spune Hjellestad.

Există două tipuri de hormoni extrem de importanți pe perioada sarcinii. Estrogenul și progesteronul. Aceștia sunt vitali sarcinii și fetusului. Nivelurile acestor hormoni cresc gradual pe măsura dezvoltării sarcinii și au un impact asupra pielii gravidei.

Un fetus este complet dependent de circulația sangvină și placenta mamei. Corpul mamei trebuie astfel să satisfacă cererea fetusului. Iar acesta ar fi, potrivit cercetătoarei, motivul strălucirii gravidei.

Estrogenul face ca vasele de sânge ale femeii să se dilate pentru a asigura „aprovizionarea” de sânge necesare placentei și fetusului. Volumul de sânge al unei gravide crește cu până la 50%. Acest lucru asigură un flux mai mare al circulației sangvine.

Pe lângă asta, datorită nivelurilor mari de estrogen și progesteron glanda sebacee a unei gravide produce mai mult sebum.

Pielea ei arată astfel mereu hidratată și strălucitoare. Acesta este de fapt fenomentul adeseori descris ca „strălucire de gravidă”.

Un alt lucru pe care puțin îl știu este faptul că acești hormoni minune stimulează țesutul glandei mamare și contribuie la cumularea grăsimii în zona șoldurilor, coapselor și stomacului. Datorită sânilor mai mari și formelor mai feminine, o gravidă va fi în ochii celor din jur mult mai senzuală.

Hjellestad adaugă: „Multe femei se simt speciale atunci când cei din jur remarcă că sunt însărcinate și le oferă locul în autobuz, sau le țin ușa. Dacă gravida experimentează mai degrabă aspectele pozitive ale sarcinii, și nu cele negative, atunci cu siguranță ea va radia. Se va simți mai feminină și va avea mai multă încredere în ea”, informează Science Nordic.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.