Sănătate

Ghid de alăptare pentru mămici, cu Anca Bălășoiu, moașă licențiată

Ghid de alăptare pentru mămici, cu Anca Bălășoiu, moașă licențiată - RevistaMargot.ro

Anca Bălășoiu este moașă licențiată și de mai bine de 8 ani coordonator la Școala Mamei de la Maternitatea Bucur.

Este membră a Comisiei de Moașe OAMGMAMR București și are o experiență de peste 18 ani în domeniul medical.

Anca a binevoit să răspundă unor întrebări legate de alăptare, din partea Revistei Margot.

Revista Margot: De cât timp faceți cursuri de alăptare și cum ați devenit consilier?

Anca Bălășoiu: M-am apucat să fac aceste cursuri în momentul în care am rămas însărcinată și mi-am dat seama că deși lucram în domeniu aveam foarte multe întrebări. M-am gândit atunci la mamele care au alte profesii și am dorit să le ofer un ajutor specializat.

Am început să studiez pornind de la propriile mele întrebări, am citit studii în domeniu, am găsit răspunsurile și atunci a luat naștere în mintea mea acest curs.

Revista Margot: Cum vă simțiți să puteți oferi acest tip de susținere mamelor?

Anca Bălășoiu: De multe ori mi-am spus că sunt obosită și că ar trebui să spun stop câteodată, dar odată ajunsă în sala de curs m-am încărcat cu energie și-mi dau seama că-mi place ceea ce fac și asta mă hrănește.

Revista Margot: Povestiți-ne despre cursurile pe care le susțineți.

Anca Bălășoiu: Cursurile de la Maternitatea Bucur se întind pe 10 ore și sunt împărțite în module de câte 2 ore și jumătate.

Atunci când țin cursuri mai scurte, legate de îngrijirea din perioada pre-natală și a nou-născutului, introduc și îngrijirea sânilor și alăptarea. Interesul mamelor este extraordinar.

Întotdeauna invit tăticii să participe la cursurile de alăptare pentru că ei sunt singurii care le pot sprijini pe mame în perioada de sarcină, alăptare și lăuzie.

De-a lungul anilor am cunoscut extrem de mulți tătici care au propus tot felul de soluții pentru rezolvarea problemelor de lactație ale mămicilor.

Cu ajutorul cursurilor am reușit să conving multe mame să alăpteze chiar și în momente limite, să mai aibă răbdare, să mai aștepte, și să nu le dea copiilor supliment, să încerce să alăpteze în continuare.

Mi se întâmplă destul de des să fiu întrebată apoi de mamele cu care am lucrat cum să oprească lactația. Cred că, partea de alăptare, este cea mai importantă secțiune dintr-un curs pentru gravide și toate viitoarele mame ar trebui să participe la aceasta.

Revista Margot: Care sunt avantajele laptelui matern?

Anca Bălășoiu: Laptele matern este cel mai bun aliment pe care îl putem oferi nou-născutului și sugarului.

Beneficiile alaptarii sunt multiple, laptele matern este specific speciei noastre, are temperatura potrivită, crește imunitatea, are chiar și un beneficiu financiar, părinții nemaifiind nevoiți să investească în lapte praf, biberoane, tetine, sterilizatoare, perii de curățat biberoane.

Este adevărat că sugarul alăptat la cerere, de multe ori, se trezește mai des să mănânce pentru că laptele matern se digeră mai repede, de aceea multe mame preferă să ofere copilului supliment pentru a putea dormi mai mult.

Le spun mereu mamelor că nu ar trebui să fie preocupate de alte treburi casnice, ci doar să se odihnească și să alăpteze. Hormonii de stres nu vor ajunge astfel în laptele matern, iar dacă mama nu este agitată, nici copilul nu va fi.

Mamelor care alăptează le scade riscul de cancer la sân și cancer ovarian. Prin alăptare, mamele resusesc să scadă mai ușor în greutate, datorită producerii de oxitocină și uterul se reface mult mai repede.

Conform studiilor de specialitate, copilul alăptat la sân se pare că este mai inteligent, are mai puține dureri de burtică, risc mai mic sa dezvolte obezitate și un risc mai scăzut de infecții.

Deși copiii alăptați la sân doresc să mănânce mai des și deși laptele matern are mai puține vitamine decât cel praf, acesta are o biodisponibilitate mult mai bună decât laptele praf.

Chiar și societatea are de câștigat de pe urma alăptării, dat fiind faptul că bebelușii alăptați la sân se îmbolnăvesc mai rar.

Ghid de alăptare pentru mămici, cu Anca Bălășoiu, moașă licențiată - RevistaMargot.ro

Anca, în timpul cursurilor pentru mămici. Sursa foto: Școala Mamei

Revista Margot: Cum poate o mamă stimula procesul de lactație?

Anca Bălășoiu: În primul rând nu există produse ,,minune’’ pe piață care să ducă la creșterea lactației. Cel mai bun ,,produs’’ pentru asta este alăptatul la cerere.

Atunci când copilul este atașat la sân și apucă mamelonul mamei crește prolactina (hormon ce ajută la producerea laptelui) și oxitocina (hormon ce are și rol în ejecția laptelui), acestea două ducând astfel la  creșterea cantității de lapte produsă.

Dacă mama sare peste mese și-i dă copilului supliment, organismul ei va percepe că sugarul mănâncă puțin pentru că laptele se produce după ideea de ,,cerere și ofertă’’. Dacă copilul va mânca mult, mama va produce mult lapte.

Procesul de lactație cuprinde în sine mulți factori pe care mama trebuie să-i ia în calcul. Aceasta trebuie să mănânce variat, să se odihnească, să atașeze corect copilul la sân (copilul trebuie să apuce mamelonul cu tot cu areolă), să audă cum copilul înghite (suptul trebuie să aibă loc o dată pe secundă, copilul suge apoi înghite, așa ne dăm seama că are loc un supt eficient).

Laptele matern are o compoziție variabilă, la începutul fiecărei alăptări el este apos și transparent ca o apă, pentru a potolii setea copilului, spre sfârșitul mesei devenind din ce in ce mai gras pentru a potoli foamea bebelușului.

Dacă mama săvârșește greșeli în procesul de lactație, de exemplu schimbă de la un sân la altul bebelușul, în cadrul aceleiași mese, fără ca sugarul să golească un sân, acesta va mânca numai lapte „de început”, care este mai slab, iar senzația va fi că bebelusul nu este sătul niciodată și poate așa este, pentru că el nu ajunge la laptele gras care îi dă senzația de sațietate.

Revista Margot: Până la ce vârstă recomandați alăptarea?

Anca Bălășoiu: OMS recomandă alăptarea până la 2 ani sau mai mult, eu aș spune că este foarte important ca mama să nu renunțe la alăptat în primul an de viață al copilului, și pe cât posibil, să continue chiar dacă mămica este o femeie activă.

Știm că diversificarea se începe la 6 luni, este adevărat că valoarea calorică a laptelui începe să scadă după acesta vârstă, dar crește cantitatea de anticorpi din acesta. Nu noi realizăm acest lucru, ci natura. Natura știe că cel mic are nevoie de protecție în continuare.

Click pe numărul 2 pentru continuarea interviului

1 2
Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.