Călătorii cu copiii

Malta – tips & tricks pentru o călătorie reușită, cu copilul

Malta – tips & tricks pentru o călătorie reușită, cu copilul - RevistaMargot.ro

În cazul în care ați pus Malta pe lista locurilor în care vă doriți să ajungeți în viitorul apropiat, atunci acest scurt ghid este exact ceea de ce aveți nevoie.

Căci, la o simplă căutare pe net, veți descoperi că informațiile disponibile pe net despre această locație sunt la fel de întortocheate și complicate, precum transportul din zonă.

Înainte să trecem la informațiile de ordin practic, este bine să știți că Malta este un arhipelag de insule (Malta, Gozo și Comino) din Marea Mediterană, cu o suprafață de numai 316 km și cu o populație de cca. 450.000 de locuitori. Ceea ce înseamnă că este una dintre cele mai dens populate țări din lume. Lucru pe care îl veți înțelege pe deplin, odată ce vei ajunge aici. Limba oficială este malteza, însă, fiind fostă colonie britanică, absolut toată lumea vorbește engleza.

Se zice că Malta are una dintre cele mai bune clime din lume, pentru că aici plouă rar și este mai tot timpul soare. Verile, însă, sunt foarte fierbinți, iar temperaturile mult prea ridicate, cel puțin pentru gusturile noastre. Englezii iau însă insula cu asalt vara, căci, pentru ei, temperaturile de 45 de grade sunt exotice și sunt exact ceea ce își doresc. Turismul și migrația turiștilor din zonele mai reci ale Europei, fac din vara malteză sezonul de vârf și cel mai scump. Vârful prețurilor este din iunie până în septembrie, după care, din octombrie până în aprilie, acestea încep să scadă.

Din punctul nostru de vedere, perioada octombrie – aprilie (considerată extra-sezon) este optimă pentru o vizită în Malta. Asta pentru că sunt mai puțini turiști, prețurile scad considerabil la cazare și transport, iar temperaturile sunt normale. Noi doi și fetița am vizitat Malta la finalul lunii noiembrie, început de decembrie,. Atunci temperaturile au oscilat în permanență între 17 si 20 de grade, apa mării nu era nici ea rea deloc. Plus că este o senzație fantastică să faci plajă în timpul zilei și să stai cu picioarele în mare, iar seara să asculți colinde sau să privești cum este împodobit bradul de Crăciun.

 

Malta – tips & tricks pentru o călătorie reușită, cu copilul - RevistaMargot.ro

Cazare

Când am început cercetările pentru opțiunile de cazare în Malta, pentru perioada aleasă de noi s-au conturat două variante: Valletta sau Sliema. Prima era cam dublă la preț față de cea de-a doua și, aparent, ambele ofereau cam aceleași lucruri. În realitate, în afară de preț, sunt diferențe majore între cele două locații.

Mergând in extra-sezon, am optat pentru cazare în Valletta, capitala Maltei. În Valletta nu sunt plaje, dar nici nu ne doream acest lucru, așa că pentru noi a fost locația ideală.

Valletta este un orășel încântător, plin de istorie, numai bun de vizitat, în tihnă, la pas. Este plin de baruri și de restaurante, pe toate gusturile.

Citisem înainte de a pleca că, în extra-sezon, Valleta este relativ pustie, însă nu este deloc așa. Este agitație la orice oră din zi și din noapte și vezi un mix interesant de localnici și de turiști. Serile este posibil să aveți surpriza să nu găsiți loc la restaurantele populare, fără o rezervare în prealabil.

Locurile de cazare sunt extrem de limitate în Valletta, motiv pentru care prețurile nu sunt deloc mici.

Noi am plătit cam EUR 90/ noapte, pentru un studio cu un pat dublu si o canapea ( dat fiind că eram doi adulți și un copil), foarte aproape de strada principală și de stația de autobuze. Locația a fost excelentă, însă serviciile hoteliere și atitudinea oamenilor lasă de dorit.

Ei încearcă, însă, cumva, nu reușesc să ducă amabilitatea până la capăt sau să treacă de un anumit nivel în ceea ce privește serviciile. Observația aceasta este valabilă peste tot în Malta, însă, cumva, te obișnuiești cu stilul maltezilor.

De la aeroport până în Valletta faceți cam 25-35 de minute cu taxiul, contra unui tarif fix de EUR 17 sau cam 40-45 de minute cu autobuzul. Din Valletta, ajungeți cu autobuzul peste tot pe insulă sau aveți legătură directă cu ferryboat-ul către Sliema.

Avantajul Vallettei în ceea ce privește transportul în comun este că, pe absolut toate rutele sunt cele mai multe autobuze.

De exemplu, pe ruta Mosta – Valletta sunt patru autobuze, pe când pe ruta Mosta – Sliema este unul singur. Vom povesti îndată, mai pe îndelete, despre transportul în Malta și veți înțelege de ce acest criteriu este unul extrem de important.

Legat de Sliema, într-adevăr, prețurile la cazare sunt cam la jumătate față de Valletta. Însă trebuie să țineți cont că este un fel de zonă rezidențială a Maltei, cu clădiri noi, hoteluri, dar zero obiective turistice sau istorie. Toți localnicii, când îți povestesc de Sliema, îți menționează faptul că aici este un Mall. Și cam aici se opresc relatările lor legate de acest loc. Sliema nu stă rău la capitolul baruri sau restaurante, așa că, dacă vă doriți o zonă liniștită, unde să puteti sta, cu un buget limitat, atunci acesta este locul potrivit pentru voi.

 

Malta – tips & tricks pentru o călătorie reușită, cu copilul - RevistaMargot.ro

Transport

Aveți trei opțiuni pentru a vă deplasa pe insulă: taxi, mașină inchiriată sau transportul în comun, respectiv autobuze.

Taxiurile au tarife fixe între principalele zone turistice și sunt afișate în stațiile de taxi. Variază între 15 și 30 EUR, în funcție de distanță. Pot fi o variantă bună dacă nu mai găsiți autobuz la ore târzii, însă, dacă apelați zilnic la metoda aceasta, riscați să vă cheltuiți tot bugetul pe taxi.

A doua variantă este mașina închiriată. Tarifele sunt variabile și negociabile.  Așa că cercetați bine oferta locală, nu de alta, dar la două străzi distanță, puteți găsi o mașină care să vă coste și cu 50% mai puțin. Țineți cont că Malta este colonie britanică, așadar toate mașinile au volanul pe partea dreaptă și se conduce pe partea greșită a străzii. Plus că traficul în timpul zilei este absolut haotic, străzile prin orășele sau sătuce sunt foarte înguste, iar locurile de parcare sunt, de multe ori, o raritate.

Și așa ajungem la a treia variantă, cea a transportului public. Înainte de toate, este important să rețineți că orarul autobuzelor este pur indicativ.  Iar acesta este cel mai bun exemplu de tip & tricks maltez. Programul este afișat în toate stațiile, însă nu are nici o legătură cu realitatea.

Noi am ales varianta autobuz și am așteptat în stații între 5 minute și o oră. Partea bună este că localnicii vorbesc toți engleză și sunt foarte sociabili, așa că nu te plictisești. Pentru Valletta, unde autobuzele sunt mai numeroase. Estimez un timp mediu de așteptare de 15-20 de minute. În extra-sezon, o călătorie costă 1.5 EUR, iar în sezon 2.5 EUR, iar biletele se cumpără în autobuz, de la șofer.

Există carduri de călătorie (tallinja card), pe 7 zile, atât pentru adulți, cât și pentru copiii până în 10 ani. Trebuie însă să vă faceți calculele bine, căci este posibil să fie mai rentabil fără card.

  • Cardul Explore – include călătorii nelimitate timp de o săptămână – costă EUR 21

  • Cardul Explore pentru copii până în 10 ani este 15 EUR (noi am mers împreună cu copilul de 6 ani, fără card de călătorie și nu am plătit niciodată bilet pentru cea mică, deși șoferul a vazut-o de fiecare dată)

  • Cardul Explore Plus (călătorii nelimitate timp de 7 zile, plus două călătorii cu ferryboat-ul, o zi cu autobuzul hop-on, hop-off sau o călătorie cu vaporașul către Gozo & Comino).

Malta – tips & tricks pentru o călătorie reușită, cu copilul - RevistaMargot.ro

Mâncare

Suprinzător pentru o țară înconjurată de ape, în Malta se mănâncă mult iepure. Acest este gătit în toate felurile și combinațiile la care vă puteți gândi. Este bine gătit, însă este, cu siguranță, o chestiune de gust. Merită să încercați o porție de Fenkata (un fel de tocăniță din iepure, gătită multe ore la cuptor) sau paste cu ragu (cu iepure, evident).

Dacă ajungeți în Marsaxlokk, nu doar duminica pentru târgul de pește, ci în orice zi a săptămânii, opriți-vă la oricare din terasele din centrul satului pescăresc și faceți-vă plinul de pește și fructe de mare. Caracatița și creveții sunt gătiți divin, peștele la fel. Singura problemă este că nu o să vă puteți opri din mâncat. Căci veți fi tentați să gustați din toate preparatele. Prețurile nu sunt mari, iar gustul este de neegalat. Fetița noastră adoră peștele așa că a, fost mai mult decât încântați ca ea să aibă posibilitatea să mănânce pește proaspăt și bine pregătit.

În ceea ce privește dulciurile, la fiecare colț de sat sau oraș, veți găsi dulciurile locale, numite pastizzi. Nu sunt grozave, așa că, dacă țineți la siluetă, le puteți sări cu încredere, căci nu ratați nimic.

Sicilia fiind atât de aproape, veți găsi multe influențe italiene în materie de dulciuri. Cannoli sunt și ele cam peste tot, iar în restaurantele italienești puteti încerca cu încredere un Tiramisù ca la mama lor acasă.

Pentru iubitorii de bere, este bine de știut că veți găsi cu preponderență mărci malteze.

Prețurile la mâncare sunt foarte mici, dar sunt rezonabile, cel puțin comparativ cu cele de la vecinii italieni.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.