Parenting

Psihoterapeut Cristina Petrescu: Ce nu ar trebui să uităm când apare primul copil

Psihoterapeut Cristina Petrescu Ce nu ar trebui să uităm când apare primul copil - RevistaMargot.ro

Apariția unui copil ne schimbă viața în cele mai frumoase moduri.

Există multă bucurie și multă magie în venirea pe lume a unui bebeluș, dar toate acestea vin la pachet cu multe responsabilități noi, schimbarea priorităților, a programului, a stilului de viață, și uneori a cercului de prieteni.

Trebuie însă să înțelegem că nu-i facem niciun bine copilului ajungând să fim „mereu la dispoziția” copilului, punându-ne mereu pe ultimul loc și renunțând la tot ceea ce ne făcea plăcere înainte de nașterea sa.

Așa că iată câteva lucruri pe care nu ar trebui să le uităm atunci când devenim părinți:

• Din ziua în care se naște copilul tău, întreabă-te zilnic: „Ce am făcut astăzi pentru mine?”

• Suntem principalele exemple pentru copilul nostru pentru că…„ceea ce suntem îl învață mai mult pe copil decât ceea ce-i spunem, așadar trebuie să fim așa cum ne-am dori să devină copiii noștri” (Joseph Chilton Pearce).

• Nu căuta să fii părintele perfect.

Nu există perfecțiune și nu ai face decât să pui o presiune inutilă asupra ta.

Așa că ține minte că …„toate lucrurile au o crăpătură, fie ea cât de mică. Pe acolo intră lumina în ele” (Leonard Cohen).

• Ai grijă de tine și de sănătatea ta emoțională și fizică, de starea ta de bine.

• Ca proaspătă mămică, nu uita că ai dreptul să mergi la cosmetică, să faci sport, să mergi la masaj, să asculți muzică, să citești, să ieși la o cafea cu cineva drag etc.

• Nu face din copil unicul pilon al relației tale cu partenerul, ci preocupă-te și de relația voastră, din perspectiva rolurilor de bărbat-femeie.

Atunci când o femeie sau un bărbat nu-și privește partenerul/partenera decât ca un tată sau ca o mamă, relația devine mai săracă, în detrimentul fiecăruia, inclusiv al copilului.

• Un nou-născut țese noi legăturile afective  în jurul său, așa că nu-ți fie teamă să-ți arăți dragostea nici față de copil, nici față de partenerul tău.

• Copiii sunt persoane adevărate, nu anexe ale adulților din jurul lor. Și asta chiar din prima secundă a vieții lor.

 

Despre autorul acestui articol:

Cristina Petrescu este psihoterapeut și a absolvit Facultatea de Psihologie și un Masterat în Terapii Cognitiv-Comportamentale.
În prezent, urmează o formare în „Terapie Sistemică: Cuplu, Copil, Familie” și activează ca psihoterapeut în cadrul asociației Mind Excellence. Cristina Petrescu se adresează atât adulților, cât și copiilor, prin terapie individuală, dar și prin grupuri de suport și workshop-uri tematice.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.