Parenting

Măsuri de siguranță pe care cei mici trebuie să le cunoască

Măsuri de siguranță pe care cei mici trebuie să le cunoască - RevistaMargot.ro

Chiar dacă sunt mici, copii ar trebui învățați cum să se comporte în situații dificile, precum un incendiu, un cutremur ori inundații. Fiecare părinte ar trebui să discute despre aceste lucruri cu cei mici și să îi învețe cum să procedeze într-o asemenea situație nefericită. Ce măsuri de siguranță ar trebui să știe copii, astfel încât să se poată evita o catastrofă?

Nimeni nu poate anticipa producerea dezastrelor naturale, dar este foarte util ca cei mici să fie pregătiți și să cunoască câteva reguli care le-ar putea salva viața. De asemenea, este bine ca fiecare familie să aibă un „sac de urgență” , care să fie folosit în asemenea situații. Acesta ar trebui să conțină hrană, apă – pentru supraviețuire, o lanternă – care este foarte utilă atunci când se întrerupe curentul electric și un fluier – care să semnaleze prezența persoanei care are nevoie de ajutor.

Ce ar trebui să știe un copil, în cazul unui incendiu

În fiecare an, în România se produc aproximativ 6.000 de incendii de locuințe, în urma cărora 180 de persoane își pierd viața, potrivit statisticilor.

Toți copii sunt curioși și, tocmai de aceea, părinții trebuie să îi învețe pe cei mici că jocul cu focul nu este o glumă. Ei ar trebui să știe, de la vârste fragede, că este periculos să se joace cu chibrituri, brichete ori lumânări aprinse.

Copiii sub vârsta de 12 ani nu ar trebui să folosească aparatele electrocasnice (fier de câlcat, reșou, fierbător) care pot conduce la incendii decât în prezența părinților.

Cei mici nu trebuie să se sperie și să se ascundă sub masă ori dulapuri, fiind  necesar ca ei să strige după ajutor.

În caz de urgență trebuie instruiți să formeze rapid numărul de urgență 112.

Ușile încăperii unde s-a produs incendiul trebuie deschise încet, cu prudență pentru că aerul care va intra în încăpere poate provoca o creștere rapidă a focului.

În cazul în care se aprinde îmbrăcămintea, cei mici ar trebui să se culce la pământ și să se rostogolească.

Cum ar trebui să se comporte un copil în cazul unor inundații

Anual, inundațiile din România fac numeroase victime, printre care și copii. Dacă locuiți într-o zonă cu risc de inundații, trebuie să le explicați copiilor ce ar trebui să facă în cazul nefericit în care apare această problemă. Dacă cei mici sunt surprinși în afara locuinţei, este necesar să respecte cu stricteţe comunicările primite şi să se îndrepte spre locurile de refugiu cele mai apropiate. Când inundațiile îi suprind pe copii în casă, aceștia ar trebui să știe:

  1. Să încerce să se facă vizibili și să ajungă pe un loc cât mai ridicat, pentru a evita pe cât posibil contactul cu apa
  2. Dacă apa începe să crească în interiorul locuinţei, cei mici trebuie să se retragă la etaj, în pod, iar dacă este necesar chiar pe acoperiş.
  3. Să strige după ajutor și, dacă este posibil, să sune la 112
  4. Să nu fugă prin apă pentru că riscul de hipotermie crește prin udarea completă a corpului

Ce trebuie să îl învățăm pe copil despre cutremur?

Cel mic nu trebuie să:

  • se sperie de zgomotele din jur. Explicați-i că este normal să cadă anumite lucruri, pentru că pământul se mișcă. Important este ca aceste obiecte să nu îl lovească.
  • fie tentat să părăsească locuința ori camera, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, iar faza puternică a cutremurului îl poate prinde pe copil pe scări, holuri, paliere, etc
  • fugă pe ușă, să sară pe fereastră, să  alerge pe scări, să utilizeze liftul

Împreună, alegeți un loc cât mai sigur din casă, unde cel mic să se stea în eventualitatea producerii unui seism: sub o grindă, o masă ori un birou care sunt suficient de rezistente.

În cazul în care nu aveți un mobilier solid, explicați-i copilului să se protejeze stând la podea lângă un perete solid, șezând pe genunchi și pe coate, cu fața în jos. Palmele trebuie împeunate și așezate în așa fel încât capul și ceafa să fie protejate.
În cazul în care cutremurul îl suprinde pe copil afară, trebuie să se îndepărteze cât mai mult de clădiri.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.